Jelentősen erősödött a forint

Hírek2023. feb. 14.Sz.A.

Tegnap közel 10 hónapja nem látott szintre, a 383-as szint alá erősödött a forint az euróval szemben, me reggel egy euróért 382 forint 70 fillért, egy dollárért 357 forintot kellett adni a bankközi devizapiacon.

A hétfő reggeli 388-as szint környékéről a 382-383-as tartományba erősödött a forint az euróval szemben tegnap, ma reggel 382 forint 70 fillért kértek egy euróért a bankközi devizapiacon.

A lengyel zlotyval szemben is erősödött a forint.

A háttérben a kedvezőbb nemzetközi pénzpiaci hangulat és a forint magas kamatszintje áll. A lengyel, a cseh és a román alapkamat is hét százalék körüli szinten van, a hazai szint továbbra is 13 százalék, az egynapos betéti kamat 18 százalék.

Tegnap közölte a Téli Előrejelzését az Európai Bizottság, eszerint idén elkerülheti a recessziót az EU, ahol 0,8 százalék körüli gazdasági növekedést valószínűsítenek.

Az EU-ban 6,4 százalékos inflációt várnak erre az évre, Magyarországon az év egészében 16,4 százalékos lehet a pénzromlás - a Bizottság szerint.

Az MNB jelzése szerint a magyarorszégi infláció tetőzhetett januárban 25,7 százalékos szinten, és fenntartják a szigorú monetáris politikát.

A forint - euró árfolyamának alakulása az elmúlt egy hónapban

A forint - euró árfolyamának alakulása az elmúlt egy hónapban

Hétfőn a tőzsdék is jól teljesítettek, a Budapesti Értéktőzsdén fél százalékos emelkedést láthattunk, a vezető részvények árfolyama nőtt.