Jó hír érkezett a magyar infláció szempontjából!

Hírek2019. jún. 5.Harsányi Péter

A vártnál alacsonyabb lett az infláció és a maginfláció az eurózónában, amely egyrészről leszoríthatja a hazai árnövekedés ütemét is, másrészről viszont egyre kellemetlenebb helyzetbe hozhatja az Európai Központi Bankot.

Egy éves mélypontra esett az infláció az eurózónában, miután a kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína között jelentősen növeli a bizonytalanságot, illetve elsősorban a feldolgozóiparban komolyabb lassuláshoz vezet.

A májusi inflációs mutató éves alapon csupán 1,2 százalékkal emelkedett, míg a maginflációs mutató 0,8 százalékkal került feljebb.

A piaci konszenzus az előbbi esetében 1,4 százalék volt, míg az utóbbi esetében 1,0 százalékot tett ki.

Ezzel párhuzamosan az inflációs várakozások is újabb mélypontra estek, ami részben látható az újabb és újabb negatív értékeket felvevő 10 éves német kötvényhozamokon is.

A vártnál alacsonyabb infláció egyrészről növeli annak az esélyét, hogy ismét lefelé módosítsa az Európai Központi Bank a most csütörtökön esedékes kamatdöntő ülésén a negyedéves inflációs előrejelzéseit, másrészről az alacsonyabb importált infláción keresztül a hazai árnövekedés üteme is mérséklődhet.

A legfrissebb magyar inflációs számokat ezen a héten péntek reggel közlik.

Áprilisban a hazai fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, míg az év első négy hónapjában átlagosan 3,4 százalékkal nőtt az árszínvonal éves alapon. A szezonálisan kiigazított maginfláció 3,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben.