Jó hírek érkeztek az amerikai gazdaságról

Hírek2023. nov. 24.MTI

A harmadik negyedévben a gazdaság éves szinten 4,9 százalékkal bővült, a folyó negyedévre vonatkozó várakozások többnyire 2 százalék alattiak.

Az amerikai gazdasági aktivitás minimális növekedési szinten stagnált novemberben októberhez képest, de a magánszektorban a foglalkoztatás csaknem három és fél év után először csökkent, összhangban a negyedik negyedévi gazdaságnövekedési lassulásra vonatkozó várakozásokkal - derül ki az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet pénteken előzetesként ismertetett összetett beszerzésimenedzser-indexéből (BMI).

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI 50,7 pont lett novemberben ugyanúgy, mint októberben.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Novemberben a feldolgozóipari BMI értéke 49,4 pontra csúszott le, ezzel a zsugorodási tartományba került az októberi 50 pontól. Elemzők kevésbé romló adatot, 49,8 pontot vártak. 

A szolgáltatóipari BMI az októberi 50,6 pontról 50,8 pontra nőtt, négy hónapja a legmagasabb szintre emelkedett és felülmúlta a szakértői várakozások átlagában szerepelt 50,4 pontot.

Nem végleges számítások szerint az új megrendelések kompozit indexe 50,4 pontra erősödött, ami három havi csökkenést zárt le. Az előző havi, októberi 49 ponthoz képest a novemberi növekedés leginkább a szolgáltatási szektornak köszönhető, a feldolgozóipari megrendelések stagnáltak.

Összességében a megrendelések érezhető növekedésének a hiánya miatt a cégek leépítésbe kezdtek, volt ahol megszűnt a munkaerőfelvétel, aminek a hatására a foglalkoztatási index az októberi 51,3 pontról 49,7 pontra esett.  

Elemzők arra számítanak, hogy a folyó negyedévben jelentősen lassul a gazdasági aktivitás amiatt, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed magas kamatszintjeinek késleltetett hatásai egyre komolyabb hatást váltanak ki.

A Fed 2022 márciusa óta 525 bázisponttal emelte az irányadó kamatot a jelenleg érvényes 5,25-5,50 százalék közötti szintre.

A harmadik negyedévben a gazdaság éves szinten 4,9 százalékkal bővült, a folyó negyedévre vonatkozó várakozások többnyire 2 százalék alattiak.