Két éves mélyponton a német infláció

Hírek2023. okt. 30.MTI

A németországi infláció októberben több mint két éves mélypontra csökkent a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfőn publikált előzetes becslése alapján.

Októberben a fogyasztói árak éves emelkedésének mértéke 3,8 százalékra csökkent a várt 4,0 százalék helyett az előző havi 4,5 százalékos éves áremelkedésről.

Az októberben elért 3,8 százalékos infláció a legalacsonyabb a 2021. augusztusi, szintén 3,8 százalék óta. Az energiaárak októberben 3,2 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, az élelmiszerárak viszont 6,1 százalékkal emelkedtek.

A most októberi előtt az energiaárak 2021 januárjában csökkentek a legutóbb éves bázison, akkor 2,0 százalékkal 2020 januárjához képest. Az élelmiszerárak most októberinél alacsonyabb éves emelkedését legutóbb 2022 februárjában regisztrálták, akkor 5,4 százalékosat 2021 februárjához képest.

Energia- és élelmiszerárak nélkül 4,3 százalékos volt a fogyasztói árak októberi emelkedése (maginfláció) a szeptemberi 4,6 százalék után.

Szeptemberben az energiaárak 1,0 százalékkal, az élelmiszerárak 7,5 százalékkal emelkedtek éves bázison.

A Destatis számításai szerint az októberi árszint megegyezett a szeptemberivel a várt 0,2 százalékos havi áremelkedés helyett. Szeptemberben 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az előző havihoz képest.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex, a HICP éves bázison 3,0 százalékkal emelkedett októberben a várt 3,3 százalék helyett, a szeptemberi 4,3 százalék után. Havi bázison a HICP a várt 0,1 százalékos növekedés helyett 0,2 százalékkal csökkent októberben, míg szeptemberben 0,2 százalékkal emelkedett.