Két lopott Van Gogh képpel kapták el és egy Dubai közeli magánszigetet is vásárolt - a maffia most is virágzik csak másképp

Hírek2024. ápr. 27.Növekedés.hu

Sok minden változott Roberto Saviano 2014-es Gomorra gengsztersorozatának bemutatása óta. A dél-olasz klánok erejét megroppantották, de a maffiózók virágzó üzletekbe mentették át a vagyonukat.

Nápolyban  csökkent a maffiához köthető gyilkosságok száma: 2013-ban még 43-an vesztették életüket a klánok közötti leszámolásban, tavaly ez a szám 13-ra mérséklődött.

Érezhetően meggyengült a Nápolyt uraló Camorrához tartozó klánok befolyása,

amióta a rendőrség a bűnbánó maffiózókkal kötött vádalkukkal göngyölíti fel a szálakat - olvasható az Economist elemzésében.

A fordulat ahhoz köthető, hogy a várost korábban uraló

Francesco Schiavone maffiafőnök

több családtagja is együttműködik a rendőrséggel, titkos helyen bujtatják őket, új személyazonossággal.

A maffiafőnök felesége is vallomást tett, sőt, maga Schiavone is mostantól együttműködik a rendőrséggel. Sok választása nem is maradt: Pármában tölti életfogytiglani büntetését.

A maffia meggyengült, sokan külföldre menekültek, de csak látszólag adták fel a várost:

még mindig 46 klán “ellenőrzi” Nápolyt, Campania tartományt pedig további 24 banda uralja.

A bűnszervezet vezető tagjai zömében fehérgalléros bűnözőként élnek, és bárokba, éttermekbe, szállodákba, airbnb szállásokba mentették ki a vagyonukat.

Ami nem csekély: 2014-es adatok szerint a kokaincsempészetből és zsarolási pénzekből alsó hangon évi 3,3 eurót (kb. 1300 milliárd forintot) zsebelt be a Camorra, az összeg azóta vélhetően csak emelkedett.

Az Economist összeállítása kiemeli, hogy

az egyik Camorra vezetőnél letartóztatásakor két lopott Van Gogh képet foglaltak le,

a főnök mellékesen egy Dubai melletti magánszigetet is megvásárolt, és 3 hónap alatt 7 millió eurót költött “megélhetésre”. A rendőrség az együttműködő maffiózók vallomásai alapján próbálja felgöngyölíteni a klánokat, de nincs könnyű dolguk, az életszínvonalukat ugyanis már a legális üzletekből befolyt jövedelemmel tudják igazolni.