Kilencen vizsgálják majd az orosz befolyást Lengyelországban

Hírek2023. aug. 31.MTI - Lucie Szymanowska, Varsó

Megválasztotta szerda este a lengyel parlamenti alsóház, a szejm az orosz befolyást vizsgáló közigazgatási bizottság kilenc tagját.

Az Andrzej Duda elnök által augusztus elején aláírt törvény értelmében a bizottság a 2007-2022 közötti lengyelországi intézkedéseket fogja elemezni.

Bizottsági tagjelölteket csak a kormányfrakció állított, az ellenzéki pártok az októberi lengyel parlamenti választásokkal hozták összefüggésbe a testület létrehozását, és elutasították tagok delegálását.

Az ellenzéki tömörülések nagy része nem is vett részt a bizottsági tagokról szóló szerdai parlamenti szavazáson, kivéve a nemzeti és az újliberális kispártok alkotta szövetséget, a Konföderációt (Konfederacja), amely viszont nemmel szavazott mind a kilenc jelölt esetében.

A kormányfrakció tagjai mellett a háromtagú, ellenzéki - jobboldali - Kukiz´15 tömörülés, valamint egyes független képviselők is igennel szavaztak.

A testület megalakításának terve miatt június elején az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen. Ez azonban a vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló jogszabály korábbi, május végén hatályba lépett változatára vonatkozott. A lengyel államfő kezdeményezésére azóta módosítást fogadtak el, amely korlátozta a testület hatáskörét.

A bizottság az általa folytatott vizsgálat alapján kezdeményezheti a szerinte orosz befolyás hatására meghozott döntések felfüggesztését. Az érintett emberek esetében a testület megállapíthatja, hogy orosz befolyás alatt cselekedtek, s ezért "hiányoznak náluk a szükséges garanciák ahhoz, hogy megfelelően végezzék a közérdekű tevékenységet". A bizottság döntése bírósági úton vitatható.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: a vizsgálóbizottság tagjainak beiktatása több hetet vesz még igénybe. Nem tartozik a jelenlegi vezető célkitűzések közé, hogy a testület a parlamenti választások előtt elkezdjen dolgozni - jelentette ki Müller.