Könnyít az NHP Hajrá feltételein az MNB: Forgóeszközre és külföldi beruházásra is lehet kérni

Hírek2020. júl. 2.Harsányi Péter

A gyorsabb és könnyebb hitelhez jutás érdekében több ponton is könnyít a jegybank az NHP Hajrá konstrukció feltételein. Az év végéig a program keretében mintegy 1000 milliárd forintnyi olcsó hitelhez juthatnak a magyar kis és közepes vállalkozások.

Patai Mihály, az MNB alelnöke a jegybank online sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a Növekedési Hitelprogram az elmúlt 7 év egyik legsikeresebb jegybanki programja volt. Megközelítőleg 50 ezer kis és középvállalat 3400 milliárd forint értékben jutott hitelhez a programnak köszönhetően.

Az elmúlt napokban a Magyar Nemzeti Bank vezetése tovább javította az NHP Hajrá feltételrendszerét a könnyebb hitelhez jutás érdekében.

Az MNB az alábbi változtatásokat lépteti érvénybe. Először is lehetőség lesz arra, hogy külföldi beruházásokra is felvehessenek hitelt a vállalkozások. Ez egy régi kívánsága volt a hazai kis és közepes vállalkozásoknak – tette hozzá az MNB alelnöke.

Másodsorban lehetősége lesz a társasházaknak és a lakásszövetkezeteknek arra, hogy beruházási, korszerűsítési, zöld célokra hitelt vegyenek fel.

Harmadrészt az MNB javítani és könnyíteni fogja a forgóeszköz hitelezés feltételrendszerét.

Lehetőség lesz arra is, hogy az európai uniós támogatások előfinanszírozása mellett hazai támogatások előfinanszírozására is sor kerülhessen.

Patai Mihály rámutatott, nagyon komolyan veszi az MNB azt, hogy a bankoknak két hét áll rendelkezésükre a hitelbírálati döntés meghozatalához. A döntési folyamat felgyorsítása érdekében a jegybank felhatalmazta az illetékes igazgatóságot, hogy szúrópróba szerűen ellenőrizze a hitelnyújtásnak a folyamatát.

Végezetül az MNB elnöke és vezetése létrehozta a Növekedési Hitelprogram Hajrá kiválósági díjat, melyet negyedévente ad át a jegybank annak a banknak, amely az előző negyedévben a legaktívabb volt és leginkább segítette a hitelezési célok megvalósítását.

Nagy az érdeklődés

Pulai György, az MNB igazgatója kifejtette, hogy az NHP Hajrában résztvevő bankok nagyon nagy ügyfélérdeklődésről számolnak be. Már több mint 100 milliárd forint összegben kötöttek szerződéseket a pénzintézetek a hazai kkv szereplőkkel.

Az MNB felé eddig 2000 szerződésről jelentettek adatot mintegy 1500 vállalkozáshoz kapcsolódóan, melyeknek több mint a fele mikro vállalkozás.

Egyelőre a hitelek legnagyobb részét a forgóeszközhitelek teszik ki. Ez nem meglepő annak fényében, hogy az elmúlt nehéz időszakban számos vállalkozásnak árbevétel csökkenéssel kellett megküzdenie. Emiatt előtérbe kerültek a likviditást segítő hitelek. – tette hozzá Pulai György.

Az NHP Hajrá keretében a vállalkozások a korábbiakhoz képest sokkal szabadabban, szélesebb körben vehették igénybe a forgóeszközhiteleket.

Örvendetes, hogy egy ilyen nehéz időszakban a hitelek 25 százaléka új beruházási célokat szolgált. Az MNB várakozásai szerint a beruházási hitelek aránya növekedni fog a későbbiekben, ahogy az üzleti környezet egyre kiszámíthatóbbá válik.

A források kétharmada a mezőgazdaságba, a feldolgozóiparba és a kereskedelembe áramlott. Eddig is ezek a szektorok voltak a legaktívabbak. Az NHP Hajrá keretében kihelyezett szerződések egyharmada pedig a közép-magyarországi régióban lévő székhellyel rendelkező vállalkozásokhoz került.

Első alkalommal jövő kedden fogja az MNB közzétenni az NHP Hajrá igénybevételének legfontosabb statisztikai jellemzőit. Onnantól kezdve minden hónap első keddi munkanapján publikálja a jegybank a legfrissebb számokat.

A legnagyobb bankok várakozásai szerint az év végéig mintegy 1000 milliárd forintnyi szerződés megkötésére fog sor kerülni az NHP Hajrá keretében. A bankok arra számítanak, hogy ennek az 1000 milliárd forintnak 45 százaléka már a beruházásokat fogja szolgálni 2020 végéig.

Az MNB azt várja, hogy minél több olyan hitelt helyezzenek ki a bankok, amelyek segítik a hazai kkv-k megerősödését, versenyképesebbé válását és ezzel támogassák a magyar gazdaság növekedését.

Gránit Bank

Az elmúlt időszakban a leggyorsabb bank a Gránit Bank volt. Ők helyezték ki az NHP Hajrá két hónappal ezelőtti indulása után a legtöbb hitelt a konstrukció keretében. Ennek tükrében első alkalommal Hegedűs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója veheti át az NHP Hajrá kiválósági díjat.

Hegedűs Éva a díj átvételét követően kifejtette, hogy az NHP Hajrá egy nagy lehetőség a vállalkozások és a bankok számára. A Gránit Bank elnök-vezérigazgatója elmondása alapján az elismerés a program kidolgozóinak szól, hiszen egy olyan hitelvonalat biztosítottak a vállalkozások számára, mely hozzájárul a kkv-k jövedelemtermelő képességének növekedéséhez és ezáltal a gazdaság gyorsabb újraindulásához.

Zárszó

Patai Mihály rávilágított, hogy a Magyar Nemzeti Bank tudatosan optimista az idei évet illetően. A magyar gazdaságnak lehetőséget kell ugyanis adni, hogy idén is tudjon növekedni és a lehető legjobban kijöjjön a válságból.

A második negyedév nagyon rosszul sikerült a magyar gazdaság számára, a GDP ekkor 7 százalékkal csökkent az első negyedéves 2,2 százalékos növekedés után.

Az MNB az optimizmusát arra alapozza, hogy a harmadik és a negyedik negyedévben már elindulhat a növekedés, amit nagyban segít az NHP Hajrá. Ahhoz ugyanis, hogy a harmadik negyedévben felpörögjön a gazdaság, mindenképpen szükség lesz a hiteléhség kielégítésére. Az NHP Hajrá pedig rendkívül olcsó és gyors hitelhez juttatja azokat, akik szeretnének ezzel élni - fejtette ki az MNB alelnöke. A magyar gazdasági növekedés kulcsa, hogy a harmadik és negyedik negyedévben magas szinten maradjon a beruházási ráta.