Kormányinfo: Jövőre 2500 milliárd uniós forrás jöhet

Hírek2022. nov. 30.Sz.A.

Olyan kompromisszumokat kötöttünk, amelyek nem jártak az elveink feladásával. Nem akarunk sunnyogni, minden vállalásunkat teljesítjük. Remélhetőleg 2023-ban hozzáférhetünk az összes operatív program forrásához - mondta el Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a mai Kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint jövőre 2500 milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet Magyarországra.

Jelentős előrelépés, hogy az Európai Bizottság elfogadta a magyar nemzeti tervet a helyreállítási alapról - mondta el Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a mai Kormányinfón.

- A terv előkészítése másfél évig tartott, az egyik legjobb lett az Unióban, és ennek eredményét az Európai Bizottság is elismeri. Bízunk abban, hogy a Bizottság javaslata megnyitja a lehetőséget a kohéziós pénzekkel kapcsolatban is - tette hozzá.

Kiemelte:

a három operatív programot illető felfüggesztés nem újdonság.

- Az általunk megalkotott menetrend elindult szeptember elején, és olyan határidőket is tartalmaz, amelyek még előttünk vannak - húzta alá.

Remélhetően 2023-ban meg tudjuk győzni a Bizottságot és a Tanácsot, hogy minden operatív program tekintetében hozzáférhessünk a támogatások 100 százalékához

- fogalmazott.

A miniszter bízik abban, hogy Magyarország ugyanolyan pontosan és alaposan teljesíti a még hátralévő vállalásokat, ahogy az eddigieket is tette. 

Hangsúlyozta: a források lehívásához kapcsolt törvénymódosítások menetrendje nem tesz szükségessé rendkívüli parlamenti ülésszak beiktatását.

A Bizottsággal folyamatosan kapcsolatban vannak, hogy elkerüljék a lengyelek és az EU közötti kommunikációs hibákat.

- A következő évben 2500 milliárd érkezhet Magyarországra: ebből 1500 milliárdnak már most sincs akadálya, a második félévben pedig hozzáférhetünk még 1000 milliárdhoz - mondta el Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mivel utófinanszírozásról van szó, ezért nem jelent problémát, ha később érkeznek meg a források.

Akkor lesznek sikeresek a tárgyalások, ha december 31-ig elfogadják az operatív programok terveit érintő megállapodást 

- húzta alá Navracsics Tibor. Kérdésre válaszolva elmondta: amennyiben ő elvégzi a feladatát és más hibájából nem sikerül összehozni a megállapodást, akkor nem tervezi a lemondását.

Az Európai Bizottság érdeke is, hogy ne legyen indokolatlan forrásvesztés egyetlen tagállam esetében sem

- tette hozzá.

December 12-én lesz egy pénzügyminiszteri (Ecofin) tanácsülés, itt szerepelhet a magyar terv elfogadásának kérdése. Ez tehát még a cseh elnökség alatt várható. Navracsics Tibor kiemelte:

a V4-ek egysége megbonthatatlan.

A pedagógusbérek emelésével kapcsolatban elhangzott: ez az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból (EFOP) kerülne finanszírozásra, ezt a programot nem zárolták. Jelenleg azonban még nincs aláírt partnerségi megállapodás. 

December végéig aláírhatjuk azokat a megállapodásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy hozzáférhessünk az uniós forrásokhoz

- mondta Navracsics Tibor.

Kiemelte: három operatív program 65 százaléka van felfüggesztve, ennek az eltörlésére már márciusban sor kerülhet.

Ha 100 méteres futásnak vesszük az uniós forrásokhoz hozzáférést, akkor 90 méternél tarthatunk

- válaszolta újságírói kérdésre a területfejlesztési miniszter.

- Elvi akadálya nincs a partnerségi megállapodás aláírásának, ezt a jelzést kaptuk a Bizottságtól is - fogalmazott Gulyás Gergely.

Arra a kérdésre, hogy a Tanácsban először szavaznának az Ukrajna részére folyósítandó uniós hitelről, és csak ezt követően a magyar uniós forrásokról, Navracsics Tibor úgy válaszolt, hogy ez ügyrendi kérdés, nem kötik össze a két ügyet, és nem érzik úgy, hogy csapdát kellene sejteniük.

A nyugdíjemelés mértékével ma foglalkozik a kabinet, az ülés jelenleg is tart.

A benzinársapkával kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: ez csak akkor kerülhet veszélybe, ha ellátási gondok lesznek.

- Valóban jönnek erről aggasztó hírek, de a MOL-nak kell megmondania, biztosított-e az ellátás. Ha nincs elég üzemanyag, csak akkor kell lépni - mondta.