Közzétette pénzügyi jelentését az Airbus - Ennyivel nőtt az árbevétele

Hírek2024. feb. 15.Növekedés.hu

Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A kiigazított adózás előtti eredmény 5,8 milliárd eurót tett ki, ez 4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. 

Az Airbus adózott eredménye 3,7 milliárd euró volt, 11 százalékkal alacsonyabb, mint 2022-ben.

A kereskedelmi repülőgépekkel foglalkozó üzletág 47,7 milliárd eurós bevétel (+ 15 százalék) mellett 4,8 milliárd euró kiigazított adózás előtti nyereséget könyvelt el, ez 5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A magyarországi gyártókapacitással rendelkező helikopter üzletág a gyártásából és értékesítéséből a 2022-es szinthez képest 4 százalékkal több, 7,3 milliárd euró bevétel származott, a kiigazított adózás előtti eredmény 15 százalékkal 735 millió euróra nőtt.

Az Airbus várakozásai szerint ebben az évben a világkereskedelem feltételei nem változnak, a geopolitikában, beszállítói láncolatokban sem lát nagyobb kockázatokat a 2023-ashoz képest. Ennek megfelelően azzal számol, hogy 800 kereskedelmi repülőgépet adhat át, az adózás előtti, kiigazított eredmény pedig 6,5-7 milliárd eurós sávban lehet.

Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója az eredményekkel kapcsolatban azt mondta:

2023-ban minden üzletágunkban erős volt a megrendelésekből származó bevétel, és teljesítettük kötelezettségvállalásainkat. Ez jelentős eredmény volt, tekintettel a működési környezet rendkívüli összetettségére.

Hangsúlyozta, hogy folytatják az Airbus globális gyártóhálózatának fejlesztését és dekarbonizációs törkevéseit.