Új korszak az energiaárakban - Vége az alacsony áraknak

Hírek2024. feb. 15.Növekedés.hu

Az európai energiapiacot átformáló viharok közepette – ezek között említhetőek a geopolitikai feszültségek, zöld átállás és a piaci dinamikák változása– egy új korszak várható az energiaárakban. A jelenlegi trendek arra utalnak, hogy a korábbi, viszonylag alacsony energiaárak korszaka lezárult, és az Oroszországtól való energiafüggőség helyét részben az amerikai cseppfolyósított földgáz, vagy akár természeti függőség veszi át - írja az Oeconomus Intézet.

Az emelkedő energiaárakra az európai államok különböző módon reagálnak és figyelemre méltó eltérések tapasztalhatók a nyugati és keleti tagállamok között: a nyugatiak jelentősebb összegeket fordítanak energiára, mint keleti társaik - írja az Oeconomus Gazdaságkutató elemzése.

E változások tengerében Magyarország továbbra is a legkedvezőbb árszínvonalat kínálja a lakossági gáz- és áramárak terén, ahol a magyar fogyasztók jelentős mértékben, akár hat-hétszer kevesebbet fizetnek az energiáért, mint nyugat-európai lakosok.

Az európai gáz- és áramkörkép az utóbbi években jelentős változásokon ment keresztül, amelyek komoly kihívások elé állították a kontinenst az energiaellátás és a gazdasági stabilitás tekintetében. 

A geopolitikai feszültségek, különösen Oroszország és Ukrajna konfliktusa, az energiaforrások diverzifikálására irányuló törekvések, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelem keretében a megújuló energiaforrások felé való elmozdulás egyaránt hozzájárultak ezen változásokhoz. Annak ellenére, hogy az ellátási láncok szorosabbak voltak, a gáz- és árampiacok fokozatosan újraegyensúlyozódtak 2023-ban a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint.

Az európai tagállamokban a lakossági gáz- és áramárának eltéréseit számos tényező befolyásolja, többek között az országonkénti adók és díjak, a globális piaci árak és az egyes országok energia-mixének sajátosságai.

Az árak változását befolyásolja továbbá a cseppfolyósitott földgáz (LNG) kínálatának növekedése, a megújuló energiaforrások felé való elmozdulás, a geopolitikai helyzet alakulása a térségben, valamint a kormányzati intézkedések is. Ezek a tényezők együttesen határozzák meg, hogy a lakossági felhasználók mennyit fizetnek a gázért és az áramért az egyes európai fővárosokban. A kettő közötti kapcsolat erősségét pedig jól mutatja a kicsúcsosodás a grafikonon.

Az Európai Unióban az utóbbi hónapokban a nagykereskedelmi áram és gáz árai csökkenő tendenciát mutattak az energiaválság időszakában tapasztalt árakhoz képest. Egyes kormányok a negatív árváltozást egy lehetőségként látják a válságkezelés során bevezetett támogatások visszavonására, valamint kiemelik, hogy ez megnehezíti az eddig is nehézkes zöld átállást, mivel a nyomás csökken a fosszilis energiahordozókra való leválásról.