Lakásépítési minimumot sürgetnek itthon

Hírek2024. feb. 20.MTI

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) álláspontja szerint az év elején életbe lépett átalakított családtámogatási rendszer - csok plusz, megemelt falusi csok és babaváró kölcsön - akkor tudja mérsékelni a lakáspiaci visszaesést, ha kiszámítható módon, hosszú távon fennmarad.

Az egyesület az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében egy állami/vállalkozói bérlakásépítési program intézményrendszerének kiépítését is szorgalmazza.

Mindezek mellett a TLE szerint ahhoz, hogy a lakásépítések száma ne csökkenjen jelentősen a következő években, szükséges az általános 5 százalékos újlakás-áfa és az adóvisszatérítési támogatás, valamint egy, a zöldépítéseket finanszírozó kamattámogatott hitel folyamatos elérhetősége, illetve az otthonfelújítási támogatás újraindítása.

Meggyőződésük, hogy hosszú távú tervezhetőséggel a bevezetett intézkedések több pozitív gazdasági és társadalmi hatással és haszonnal járnának.

Ez az egyesület szerint hozzájárulna az ipari kapacitások megfelelő kihasználásához, a hazai gyártási kapacitások megtartásához, fejlesztéséhez, a stabil munkahelyekhez, a szakképzési igények tervezhetőségéhez és a minőségi építésekhez.

A TLE szerint a tulajdonszerzést is lehetővé tevő állami/közhasznú, megfizethető bérlakásrendszer felállítása segíthetne abban, hogy a lakásállomány minőségi megújulásához szükséges lakásszám megépüljön Magyarországon.

Fontos, hogy a programban érvényesüljenek a fenntarthatósági és "zöld" építészeti szempontok, és jelenjen meg a családok gyermekvállalásának támogatása is - tették hozzá.

Kiemelték, hogy a kiszámíthatóságot erősítené, ha megszületne egy legalább 15 évre szóló lakásprogram, amelynek tartalmaznia kellene egyebek mellett az alapvető elveket, a legfontosabb támogatási eszközöket és azok hozzávetőleges éves keretösszegét.

A TLE szerint a hazai lakásállomány évi 1 százalékos megújításához szükséges évi 40 ezres lakásépítési cél mellett évi 25 ezer lakásépítésben kellene meghatározni a "lakásépítési minimumot", amely alá a kormány nem engedné az építési számokat.