Ukrajna kiterítette a lapjait: ez kell a győzelemhez

Hírek2024. feb. 20.D.J.

Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákra és más lőszerekre van szüksége az orosz csapatok visszaveréséhez - mondta Denisz Smihál ukrán miniszterelnök, miközben az ország a háború második évfordulójához közeledik a harci veszteségek és a csökkenő külföldi segélyek közepette.

"Sajnos, most a levegőt [az oroszok] uralják, és ez sajnos a frontvonalról nézve bizonyos következményekkel jár. De azt kell mondanom, hogy a partnereink nem utasítják vissza, hogy katonai felszereléseket szállítsanak Ukrajnának" - mondta.

Vasárnap az orosz csapatok elfoglalták Avdijivkát, az ipari Donbász régióba való bejutás kulcsfontosságú csomópontját, ami a legnagyobb sikerüket jelenti Bahmut májusi eleste óta.

A washingtoni törvényhozók továbbra is vitatkoztak a Kijevnek nyújtandó katonai segélycsomagról.

Amennyiben a 95 milliárd dolláros külföldi segélycsomag túléli a republikánusok által ellenőrzött képviselőházi szavazást, az amerikai médiajelentések szerint Joe Biden elnök azt fontolgatja, hogy a csomagba nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat is beépít.

Ezek az Egyesült Államok által eddig küldött rakétákhoz képest nagyobb hatótávolságú fegyverek. Lehetővé tennék, hogy Ukrajna csapást mérjen az orosz ellenőrzés alatt álló Krím-félszigeten belül.

Az Egyesült Államok eddig mintegy 111 milliárd dollárnyi segélyt nyújtott Ukrajnának, nagyrészt fegyverek, illetve felszerelések és humanitárius segélyek formájában.