Lassult a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme

Hírek2023. júl. 3.MTI

Júniusban lassult, bár a vártnál kevésbé a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme a Caixin gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének az alakulása alapján.

A kínai feldolgozóipar Caixin által vezetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,5 pontra csökkent júniusban az előző havi, májusi 50,9 pontról, azaz kissé jobbnak bizonyult az 50,2 pontos elemzői konszenzusnál.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedési ütemét, 50 pont alatti értéke pedig a teljesítmény csökkenésének mértékét számszerűsíti.

Júniusban a második hónapja állt 50 pont felett a Caixin kínai feldolgozóipari BMI mutatója, míg a megelőző két hónapban 50 pont alatt járt. A májusban elért 50,9 pont 11 havi csúcs volt a mutató értékében.

A foglalkoztatás már a negyedik egymást követő hónapban csökkent és a megrendelésállomány is enyhén növekedett. Az exportértékesítések nagyjából változatlanok maradtak a vásárlási aktivitás további növekedése közepette.

Az inputköltségek 2016 januárja óta a legnagyobb mértékben csökkentek a nyersanyagárak csökkenésének köszönhetően. Az értékesítési árak is csökkentek az éleződő verseny és az értékesítés fellendítésére tett erőfeszítések miatt.

Az üzleti hangulat azonban nyolc havi mélypontra esett vissza. "A legfrissebb makrogazdasági mutatók arra engednek következtetni, hogy a gazdasági fellendülés még nem áll stabil talajon" - kommentálta a Caixin Insight Group közgazdásza a publikált adatokat.