Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése

Hírek2024. máj. 6.MTI

Lassult az orosz szolgáltatóipar teljesítményének növekedése áprilisban.

Az S&P Global gazdaságkutató intézet hétfőn ismertetett felmérése szerint az oroszországi szolgáltatószektor üzleti aktivitásának alakulását jelző mutató 50,5 pontra mérséklődött a márciusi 51,4 pontról.


A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Az orosz szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) immár tizenötödik hónapja mozog 50 pont fölött, azonban a növekedés üteme áprilisban volt a leglassabb az utóbbi tizenöt hónapban.

Az orosz szolgáltatók arról számoltak be, hogy áprilisban az új megrendelések növekedése lassult a kevésbé erős kereslet miatt, miközben az ágazatban már kilencedik hónapja nőtt a foglalkoztatás.

A szolgáltatóiparban a múlt hónapban az inputköltségek inflációja 2020 júliusa óta a második legalacsonyabbra mérséklődött, míg az eladási árak növekedési üteme 2021 januárja óta a leglassabb volt. Áprilisban az oroszországi szolgáltatószektor vállalatainak üzleti várakozásai derűlátóan alakultak, a cégek továbbra is a kibocsátás bővülésére számítanak, azonban az optimizmus mértéke kilenchavi mélypontra süllyedt.

A szolgáltatóipari és a csütörtökön ismertetett feldolgozóipari adatok összesítésével képzett áprilisi kompozit BMI 51,9 pontra mérséklődött a márciusi 52,7 pontról. A mutató tavaly február óta, immár tizenöt hónapja 50 pont felett mozog, az orosz gazdasági teljesítmény bővülését jelezve, azonban a növekedés mértéke áprilisban volt a legkisebb az utóbbi tizenöt hónapban.

Az S&P Global gazdaságkutató intézet csütörtöki közlése alapján az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 54,3 pontra csökkent a márciusi 55,7 pontról. A mutató egy éve 52,6 ponton állt, 23 hónapja folyamatosan az 50 pontos szint fölött mozog.

Az áprilisi termelés növekedési üteme lassult márciushoz képest, de 2017 januárja óta így is a második leggyorsabb volt. Az új megrendelések száma tovább nőtt, a bővülési ütem azonban három hónapon belül a leglassabb volt. Az új megrendelések mögött elsősorban a belföldi kereslet élénkülése állt, miközben az új exportrendelések hat hónapon belül ötödször estek vissza áprilisban.