Magyar világsikerről értekeztek: gyógyszeripari történelmet írhat a cariprazine

Hírek2024. ápr. 5.Növekedés.hu

A Richter Gedeon Nyrt. eredeti kutatásának legutóbbi kiemelkedő sikere a cariprazine. Az originális antipszichotikum készítmény Magyarország gyógyszertáraiban is megtalálható, az USA-ban pedig többszörös blockbuster termék lett, vagyis 1 milliárd dollár feletti forgalmat ért el.

2024. április 6. és 9. között Budapesten rendezik az év legnagyobb európai pszichiátriai konferenciáját (EPA 2024 – European Congress of Psychiatry), amelynek a Richter Gedeon is aktív résztvevője, hiszen a vállalat eredeti kutatásának kiemelt területe a neuropszichiátriai és neurodegeneratív betegségek széles köre. Ennek alkalmából sajtótájékoztató keretében számoltak be a Társaság vezetői a Richter eddigi kutatás-fejlesztési eredményeiről és a jövőre vonatkozó terveiről.

Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója az esemény elején kifejtette: „Többezer pszichiáter úgy érkezik most Budapestre, hogy a pszichiátriai kutatás egyik fellegvárába látogatnak, és talán még ők sem tudják, hogy milyen fontos szerepe volt és van jelenleg is a magyar kutatóknak, kutatásoknak ezen a területen világszerte.

Richteres kutatóink száma közel 1200 fő, ami a legnagyobb innovációs bázis - nem csak a gyógyszeripar tekintetében – az egész régióban. Az a TOP 100-as gyógyszerpiaci világranglista, melyen az eladások alapján a cariprazine is több éve szerepel, ahhoz hasonlítható kiváló eredmény, mintha egy olimpiai versenyen dobogós helyet érnénk el.

Emellett a 4 alkalommal elnyert Innovációs Nagydíj – köztük a cariprazine-ért kapott elismerés is – jelzi, hogy komoly múltunk van a kutatás-fejlesztés területén.

Azok a kutatók és tudósok, akik az EPA miatt most Budapestre látogatnak, a jelenleg leggyorsabban növekvő antipszichotikum kifejlesztőivel találkozhatnak, és biztosak lehetnek abban, hogy versenyképes marad ez a kutatási tevékenységünk a jövőben is.”

A cariprazine fejlesztésének történetéről, a világraszóló sikertörténet lépéseiről a Richter kutatási és fejlesztési igazgatója, Dr. Greiner István számolt be: „Jelenleg egy sikeres eredeti kutatás 1,5-2,5 milliárd dollár költséggel jár, ehhez mérten kell természetesen a megtérülést is megvizsgálnunk.

Visszaugorva az időben, ez persze nem volt mindig így, de már a Hyperol és a Kalmopyrin is két olyan terméke volt a cégnek, melyek világszinten is komoly sikereket hoztak a Richternek.

A II. világháború óta pedig 10 originális gyógyszerünk került forgalomba. 1998 után a központi idegrendszeri kutatásunk új irányt vett, a fókusz az agyi dopamin 3 receptorra került, majd 2001-ben kivált egy D3/D2 antipszichotikum projekt, melynek végül a cariprazine lett a végeredménye.

Mindezt teljes biztonsággal akkor realizálhattunk, amikor 2015-ben megkaptuk az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA jóváhagyását, először egy magyar gyógyszergyár történetében. 2017-ben az EU-ban is megkaptuk a jóváhagyást, 2019-ben abipoláris depresszióra, két évvel később pedig a major depresszióban szenvedő betegek (MDD) kiegészítő kezelésére is megkapta a készítmény Amerikában az engedélyt.

Jelenleg fázis 2-ben van egy ígéretes molekulánk, mely az obezitás kezelésére, az étvágy csökkentésén keresztül lehet alkalmas.

Az AbbVie-vel közös projekt keretében egy pszichiátriai betegség gyógyítására készülő molekulánk sikerében bízunk, amely jelenleg fázis 1 szakaszban tart, 3 másik, fázis 1-ben folyó vizsgálat mellett.”

A Richter partneri kapcsolatai kulcsfontosságúak egy olyan jelentős gyógyszer globális helyzete és elérhetősége esetében, mint a cariprazine.

Ezen sikerekhez elengedhetetlenek ezek az együttműködések mind a fejlesztési, mind a törzskönyvezési, ártámogatási, sales és marketing tevékenységekben, melyek ideális esetben egymással szoros kapcsolatban vannak. Ebben nyújt nagy segítséget az elmúlt években kialakított aktív partneri hálózat.

Ezzel kapcsolatban Dr. Kóczián Kristóf, a Richter CNS üzletágának vezetője kiemelte: „Célunk, hogy a cariprazine szabadalom lejártának idejére, a kismolekulás gyógyszerkutatási portfóliónkból kikerüljön egy sikeres, új originális molekula. Jelenleg 64 országban van jelen a cariprazine, Közép-Kelet Európában, Oroszországban és a FÁK térségben összesen 23 országban ráadásul a Richter saját maga végzi az értékesítést is.

A bevezetés óta eddig összesen 1,3 millió beteget kezeltek ezzel a készítménnyel, 2023-ban pedig a 46. legnagyobb forgalmú innovatív gyógyszer volt közel 3 milliárd dollár forgalom mellett.

Így valós esélyünk van arra, hogy a készítményünk a valaha volt legnagyobb forgalmú atipikus antipszichotikum legyen a gyógyszerek történelmében.”

Emellett az üzletágvezető a jövőre vonatkozó terveket is ismertette, melynek alapvető eleme a kiegyensúlyozott pipeline kialakítása, új kutatási együttműködések a vállalat partnereivel, illetve a cariprazine potenciál maximalizálása, ami új piacokat, új indikációk törzskönyvezését és új gyógyszerformákat is jelenthet.