Magyarország mellett már csak ebben a két uniós országban kétszámjegyű az infláció

Hírek2023. aug. 14.MTI, Növekedés.hu

Már csak Magyarországon és Lengyelországban és Szlovákiában kétszámjegyű az infláció a legfrissebb, júliusi adatok szerint.

Lengyelországban mérséklődött az éves infláció júliusban, és csökkentek a fogyasztói árak júniushoz képest a statisztikai hivatal hétfőn ismertetett végleges adatai szerint.

A júliusi éves szintű fogyasztói áremelkedés 10,8 százalékra lassult a júniusi 11,5 százalékról. A legnagyobb mértékben az élelmiszerek és nem alkoholos italok ára nőtt, 15,6 százalékkal, ami így is elmaradt a júniusi 17,8 százaléktól.

Ez előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak júliusban a júniusi stagnálás után. Havi összevetésben a legnagyobb mértékben, 3,1 százalékkal a textilipari termékek és a lábbeli ára esett júliusban, az élelmiszer és nem alkoholos italok ára 1,2 százalékkal csökkent.

Szlovákiában 10,2 százalék az infláció az Eurostat becslése szerint.

Romániában tavaly február óta először ismét egyszámjegyűre lassult az éves infláció júliusban: az országos statisztikai intézet (INS) pénteken közzétett adatai szerint a múlt hónapban 9,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban.

Csehországban az előzetes becslések szerint 8 százalék volt az infláció júliusban, Horvátországban pedig 8,1 százalék volt a pénzromlás üteme.

Magyarországon júliusban 17,6 százalékos inflációt mér a Központi Statisztikai Hivatal. 

Az euróövezetben az átlagos infláció júliusban 5,3 százalék volt.