Még nincsenek meg az amerikaiak által lelőtt azonosítatlan tárgyak

Hírek2023. feb. 15.MTI

Joe Biden amerikai elnök arra adott utasítást a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójának, hogy vizsgálja felül a légi közlekedésre vonatkozó eljárásrendet, és ez a munka már megkezdődött - közölte a nemzetbiztonsági tanács kommunikációs koordinátora

John Kirby egy sajtóbeszélgetésen a múlt hétvégi incidensek kapcsán elmondta, hogy a hét végére javaslatokkal fognak előállni arról, hogy milyen változtatásokat kell megtenni a különböző légi eszközökre vonatkozó szabályokat tekintve. Iránymutatás készül a szövetségi ügynökségek számára, hogy a jövőben miként járjanak el az olyan jellegű légi eszközökkel, amelyeket meg kellett semmisíteni - tette hozzá a fehér házi illetékes.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a múlt hétvégén lelőtt három eszközről egyelőre nem állnak rendelkezésre információk, mert azok maradványait még keresik. Megismételte, hogy rendkívül nehéz terepen kell felkutatni a roncsokat.

Az amerikai légierő pénteken Alaszka északi partvidéke közelében a tengeri jég felett, szombaton - kanadai kérésre - az északnyugati-kanadai Yukon erdővidéke, míg vasárnap a Huron-tó térségében lőtt le azonosítatlan légi eszközt - a hivatalos közlések szerint - elővigyázatosságból.

John Kirby szerint eddig semmi nem utal arra, hogy a megsemmisített eszközöket hírszerzési célokra használta volna bárki, illetve, hogy arra sem, hogy Kínának köze lenne ezekhez. Megjegyezte, hogy egyes feltételezések szerint ezek kereskedelmi, illetve kutatási célú légi eszközök voltak, ugyanakkor állítása szerint eddig senki nem jelentkezett hiányzó eszköz tulajdonosaként.