Megéri drágább gumit vásárolni? Tényleg annyival jobb?

Hírek2021. jan. 26.Növekedés.hu

Manapság, ha gumit vásárolna az ember, rendkívül széles választékkal találhatja szembe magát. Kérdés, hogy melyik éri meg jobban? Gyakrabban vásárolni olcsó hamar elhasználódó gumit, vagy inkább beruházni egy drágább garnitúrára? Ezt a kérdést járjuk körül ebben a cikkben.

Amikor számít a minőség

Ha sokat közlekedsz nagy tempóval, gyakran haladsz autópályán, akkor különösen nagy jelentősége van annak, hogy milyen minőségű abroncson teszed ezt. Adott esetben egy baleset elkerülése segíthető elő egy megfelelő gumiválasztással.

Ha azonban kifejezetten csak városon belül használod az autód, és nem is a legforgalmasabb időszakokban teszed ezt, akkor valószínűleg számodra egy egyszerűbb, olcsóbb abroncs is tökéletesen meg fog felelni.

Mi a különbség gumi és gumi között?

Gumik esetében elsősorban nem a márkanevet kell megfizetni, mint ruha esetében, hanem a minőséget. A piacvezető és ahhoz közeli márkák nagyobb költségvetéssel dolgoznak, így kutatásra és fejlesztésre is több pénz áll rendelkezésükre. Ebből fakadóan képesek jobb minőségű abroncsokat előállítani.

Vannak egyértelmű szempontok, amik alapján el lehet dönteni, hogy egy adott abroncs jónak vagy rossznak számít-e. Az egyik legfőbb ezek közül a tapadás.

Azok a gumik, amikért magasabb árat kérnek, jobban tapadnak. Ez annak köszönhető, hogy összetételük jobb minőségű és precízebb a futófelületük. Megtévesztő lehet, hogy a drágább és az olcsóbb guminak rendkívül hasonló a mintázata, ám ha az anyagminőség nem azonos, abból komoly eltérések adódnak.

Nagy differencia a kopás és zaj tekintetében

Az olcsóbb gumi szinte minden esetben silányabb minőséget jelent. Ezek az abroncsok jóval gyorsabban kopnak, mint a kiváló anyagösszetétellel rendelkező társaik.

Ritkán esik szó arról, hogy az autógumik mekkora zajt produkálnak. E téren is hatalmas különbség mutatkozik a különböző gyártók termékei között. A mérések szerint a magasabb ársávban fekvő abroncsok jóval kisebb mértékben növelik a menetzajt, mint az olcsók.

Érdekesség, hogy maga az autó is máshogy viselkedik a különböző gumikon, és itt nem csak a féktávról van szó. A tapasztalatok azt igazolják, hogy a rugalmasabb abroncs képes a kisebb úthibák göröngyeit oly mértékig tompítani, hogy a sofőr és utasai észre sem veszik őket. A kedvezőbb árú gumik jellemzően merevebbek, így az úthibák is erőteljesebben érzékelhetők menet közben.

Miről árulkodnak a gumitesztek?

A fékút és kanyarsebesség az a két fő szempont, ami alapján összehasonlítják a teszteken a különböző gumikat. E folyamat során mind száraz, mind pedig nedves aszfalton megvizsgálják, hogyan teljesítenek az abroncsok. A próba során a kopásállóság és az emelkedőn történő kigurulás is górcső alá kerül.

A konklúzió az, hogy általában véve megéri drágább gumira beruházni, mivel a biztonság és a tartósság miatt megtérül az érte kifizetett pénz.