Megtartotta szokásos évértékelőjét Orbán Viktor - "A világpolitika színpada az év végén teljesen más képet mutat majd"

Hírek2024. feb. 17.Növekedés.hu - MTI

A miniszterelnök bár helyesnek ítéli Novák Katalin köztársasági elnök lemondását, ám nagy veszteségnek tartja az államfő távozását. Új gyermekvédelmi törvénycsomag jöhet. A kormányfő a beruházásokért folyó versenyről, az elmúlt év gazdasági eredményeiről, a zöld energia fontosságáról és Svédország NATO csatlakozásáról, az ukrajnai háborúról, a gazdatüntetésekről és az amerikai elnökválasztásról is beszélt.

Megtartotta szokásos évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban 2024. február 17-én.

Novák Katalin lemondása

A miniszterelnök beszédének kezdetén kiemelte, hogy a 2024-es év nem is kezdődhetett volna rosszabbul.

Mint mondta, bár helyesnek ítéli Novák Katalin köztársasági elnök lemondását, ám nagy veszteségnek tartja az államfő távozását.

A lemondás oka, hogy egy gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény leplezéséért elítélt embernek elnöki kegyelmet adott. 

-fogalmazott.

A gyermek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után. Kegyelemnek ilyenkor helye nincs. Ezért a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket.

- mondta a kormányfő Novák Katalin volt államfő és Varga Judit, egykori igazságügyi miniszter lemondásával kapcsolatban.

Budapest, 2024. február 17. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ezt a döntést a társadalom döntő többsége nem fogadta el, így megbillent a nemzeti egység amelyet a köztársasági elnök nem tudott helyreállítani más módon, mint a lemondásával – reflektált az elmúlt napok eseményeire a kormányfő.

A miniszterelnök így fogalmazott:

a kormányra vár a feladat, hogy a "kizökkent időt helyretolja", az erkölcsi rendet helyreállítsa, és a kialakult helyzetet jogilag is orvosolja.

Novák Katalin lemondása kapcsán Orbán Viktor a személyes érzéseit is megosztotta:

Olyan ez, mint egy rémálom, mindannyiunkat megvisel. A tisztelt és nagyrabecsült, hazájáért és gyermekeinkért harcoló Magyarországot a nagyvilágban méltó módon képviselő elnökasszony távozott. Mindannyian úgy láttuk őt a tisztségben, mint aki oda való. A magyarok jobbik énjét, a jó tulajdonságainkat testesítette meg, családanya, aki kedves és felkészült, nem a férfiakkal szemben és nem az ő mércéjük szerint akarta bizonyítani rátermettségét. Ez nekem mindig imponált.

Orbán Viktor ugyanakkor megjegyezte: a politikai hiba persze akkor is bosszantó, ha van rá magyarázat, "hát még ha nincs".

Álláspontja szerint a kegyelmi döntés miatti felháborodást az növelte dühhé a jobboldalon, hogy nem egy bonyolult helyzetben hozott döntésről van szó, hanem egy "ki nem kényszerített hibáról".

A jobboldal számára ez olyan egyszerű, mint a faék: pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem!

- jelentette ki.

De ami felkorbácsolta a jobboldal dühét, az mérsékelje az indulatainkat is - folytatta -, a lemondás ugyanis elégtétel és példa az ország számára, ami esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerülhessünk ki.

És úgy is fogunk

- tette hozzá.

Orbán Viktor a kegyelmi ügy kapcsán úgy fogalmazott, "az áldozatok kálváriája kötelez bennünket", hogy megerősítsük a gyermekvédelmi intézményeink vezetését és felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat és korlátozásokat.

Mindezeket együtt pedig egy új gyermekvédelmi törvénycsomag formájában be kell nyújtanunk az Országgyűlésnek

- tette hozzá.

A kormányfő sürgető feladatnak nevezte az új köztársasági elnök megválasztását. Azt kérte az Országgyűlés kormánypárti frakcióitól, hogy Novák Katalin köztársasági elnök távozásának napján indítsák el az új elnök megválasztásához vezető eljárást.

Svédország NATO-csatlakozása

A kormányfő Svédországgal NATO-csatlakozásáról is beszélt.

Bejelentette: az ezzel kapcsolatos vita lezáráshoz közeledik.

A svéd miniszterelnökkel fontos lépéseket tettünk

húzta alá.

A magyar országgyűlés így már tavasszal ratifikálhatja az északi ország csatlakozását – mondta.

Résztvevők Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédén a Várkert Bazárban 2024. február 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Sikerült megőrizni a munkahelyeket

A miniszterelnök azt mondta: ötödik éve kell rendkívüli körülmények között és embert próbáló nyomás alatt élnünk és dolgoznunk, ötödik éve az egész ország és minden család keményen dolgozik, hogy "megvédhessük azt, amit korábban már elértünk".

Értékelése szerint a legfontosabbat, a munkahelyeket sikerült megvédeni, sőt, még soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint éppen most.

Emellett sikerült megvédeni a nyugdíjakat is és visszaadni a 13. havi nyugdíjat, amit még a baloldal vett el az emberektől - mondta.

Az inflációt - a jegybank segítségére sietve - sikerült a rekordmagas 25 százalékról 4 százalék alá szorítani, a költségvetési hiányt csökkenő pályán tartani, a minimálbért 15 százalékkal, a szakmunkás minimálbért 10 százalékkal emelni

- sorolta, hozzátéve, hogy az eredményekkel "igazán nem lehetünk elégedetlenek".

Kiszabadulhatunk az energiafüggőségből

A jövő a zöldenergiáé, meg persze azoké, akik gyorsan és ésszerűen tudnak átállni

- jelentette ki a miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

Orbán Viktor azt mondta:

miután visszataláltunk a 2019-ben kényszerűségből elhagyott kocsiútra", azzal is számot kell vetni, hogy a világ közben sokat változott. A gazdaságban a zöldenergia korszaka már nem kopogtat az ajtón, hanem berúgta azt.

A kormányfő szerint a zöldátállás Magyarországnak épp kapóra jön, "két legyet üthetünk egy csapásra". Élhetőbb lesz az országunk, és kiszabadulhatunk a monarchia szétesése óta gyötrő energiafüggőségünkből is - mutatott rá.

A zöldátálláshoz Orbán Viktor szerint két dolog kell: a zöldenergiát meg kell termelni, és el kell tárolni.

A mi tervünk az, hogy megépítjük Paks 2-t, Paks 1 üzemidejét meghosszabbítjuk, és szélsebesen felépítjük a kisebb-nagyobb naperőműveinket

- emelte ki a miniszterelnök.

Megmentjük az autóipart

A beruházásokról és a magyar iparról szólva így fogalmazott: Megmentjük az autógyárainkat is.

A miniszterelnök rámutatott, hogy a nyugati világban sok autógyárat zárnak be és helyeznek át, "ezt Magyarországon el kell kerülni".

Képzeljék el Győrt az Audi vagy Kecskemétet a Mercedes nélkül!

- emelte ki a kormányfő.

Azt mondta: csak néhány év kérdése, és életünk minden szegletében ott lesznek az energiatároló eszközök, az autóinkban, a házainkban, a munkahelyeken, a gyártelepeken, az ipari parkokban.

A magyar kormány erre a célra hatalmas összeget, több százmilliárd forintot fordít - közölte.

Hozzátette: a magyar autóipari termelés értéke több mint 13 ezermilliárd forint; több százezer család kenyerét adja, hatalmas szak- és mérnöki tudást halmoztunk fel.

A kormányfő kiemelte azokat a területeket, amelyekben Magyarország világszínvonalon sikeres: a gyógyszeriparban, a vetőmagtermelésben, az élelmiszeriparban, az infokommunikációban és az autógyártásban.

A béke melletti álláspontjával Magyarország egyedül maradt

Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk, Brüsszel Ukrajna-stratégiája látványosan megbukott, nem csak a harctéren, hanem a nemzetközi politikában is - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő kiemelte: hiába mondták, hogy ez a háború két szláv nép testvérháborúja, s nem a miénk, Brüsszel szinte "belevetette magát" a konfliktusba. Úgy értékelt: a béke melletti álláspontjával Magyarország ugyanúgy egyedül maradt, mint korábban a migrációellenessel, és pont ugyanúgy lesz majd igaza a háború ügyében is.

Tragédia, hogy addig több százezer embernek kellett és kell meghalnia

- jegyezte meg.

Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország álláspontja változatlan:

"nem hagyjuk magunkat belerángatni a háborúba", nem fogunk fegyvert szállítani, akkor sem, ha vannak nagyhatalmak, amelyeknek ez nem tetszik.

A brüsszeli válságkezelés klasszikus: Amerikának klassz, a többieknek kuss

- fogalmazott.

Arra is kitért: az Egyesült Államok egyre inkább vonakodik, egyre csökkenő lelkesedéssel fizeti Ukrajnát, a terhek egyre növekvő része pedig arra az Európára hárul, amelynek gazdasága "egyébként is ágynak esett". Úgy értékelt: "nem babra megy a játék", bele fogunk gebedni, és rámehet az egész kontinens.

Egészséges helyben termelt élelmiszer helyett...

Az új agrárszabályok és az Ukrajna előtti piacnyitás lehetetlen helyzetbe hozta az európai mezőgazdaságot - mutatott rá a miniszterelnök.

A kormányfő azt mondta, hogy "egészséges, helyben termelt élelmiszer helyett, műhúst és GMO-s vackokat sóznak ránk".

Hozzátette:

az Európa-szerte tiltakozó gazdák csak annyit szeretnének, ha nem "brüsszeli folyosókon szaladgáló klímafanatikusokkal és hibbant szobatudósokkal" íratnák a kötelező erejű jogszabályokat.

A migráció biztonsági kockázat

Orbán Viktor azt mondta, "a migrációról is csak rossz híreim vannak".

A vak is látja, hogy a migráció biztonsági kockázat, ráadásul az antiszemitizmus melegágya, és kifordítja az európai társadalmak gyökereit az európai talajból

- mondta.

Úgy fogalmazott: "ők maguk csalogatták be a migránsokat, vattacukorral ültek ki Brüsszelben és Berlinben a tűző napra, aztán meg csodálkoztak, hogy rájuk szálltak a darazsak".

A miniszterelnök úgy összegzett: Brüsszel magára hagyta az európaiakat. Sohasem volt ekkora távolság a brüsszeli politika és az európai emberek érdekei és akarata között - tette hozzá. Brüsszelben változás kell - szögezte le.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A világpolitika színpada az év végén teljesen más képet mutat majd

Szeretnénk, ha Donald Trump visszatérne az Egyesült Államok elnöki székébe, és békét csinálna Európa keleti felén - hangsúlyozta beszéde végéhez közeledve a kormányfő. 

Kiemelte:

2024 sorsfordító év lehet. "Szuperválasztási év", amikor Brüsszelben, az Egyesült Államokban, Indiában és még egy tucat helyen döntenek az emberek arról, milyen vezetéssel akarnak tovább menni.

Magyarország számára ebből annyi a fontos, hogy nagy esélyek nyílnak meg előttünk - fogalmazott.

A világpolitika színpada az év végén teljesen más képet mutat majd, mint most, az év elején, és ha a Jóisten megsegít bennünket, akkor Magyarország mozgástere nem csökken, hanem régen látott mértékben kitágul

- tette hozzá Orbán Viktor.

Kijelentette: nem szólhatunk bele más országok választásaiba, de nagyon szeretnénk, ha Donald Trump elnök visszatérne az elnöki székbe, és békét csinálna itt, Európa keleti felén.

Azt is mondta, a brüsszeli bürokraták nem fogják kihúzni Európát a válságból, valódi változást egy új európai jobboldal hozhat, amelynek mi, magyarok is részei vagyunk.

Ugyanakkor - figyelmeztetett - elkerülendő, hogy a "fürdővízzel a gyereket is kiöntsük", az "új jobboldal nem Európa alternatívája, hanem európai alternatíva" kell, hogy legyen.