Hiába vonultak vissza, az oroszok foglyul ejtették az ukrán csapatokat

Hírek2024. feb. 17.D.F.D.

Egy ukrán parancsnok tájékoztatása alapján az Avgyijivkából kivonuló ukrán csapatok egy részét elfogták az ostromló orosz erők.

Ahogy arról a Növekedés.hu is beszámolt, az ukrán hadsereg új főparancsnoka bejelentette, hogy visszavonja a csapatait a tavaly ősz óta ostrom alatt álló Avgyijivkából.

Az Independent tudósítása alapján azonban a veszélyes visszavonulás közben elfogták a keleti frontvonalon fekvő Avgyijivka városából távozó ukrán csapatokat (vagy legalábbis egy részüket) – közölte egy ukrán katonai parancsnok.

A (kivonási) hadművelet utolsó szakaszában a túlerőben lévő ellenséges erők nyomására bizonyos számú ukrán katonát elfogtak

– írta Olekszandr Tarnavszkij ukrán dandártábornok a Telegramon.

A parancsnok arról tájékoztatott közösségi oldalán, hogy az ukrán csapatok az Avgyijivka közelében található második védelmi vonal mögé vonultak vissza a városból.

Az Independent emlékeztet: a kivonulást Olekszandrij Szirszkij újonnan kinevezett ukrán katonai főparancsnok jelentette be február 16-án pénteken.

Hosszú ideje így ez az első igazán komoly sikere az orosz haderőnek, mivel ez az első ukrán terület, amely Oroszország kezébe került a közeli Bahmut tavaly májusi elfoglalása óta. Utóbbi település ostromát még Wagner-csoport nevű hírhedt zsoldoscsapat irányította.

Az Avgyijivka környékén kialakult hadműveleti helyzet alapján, a bekerítés elkerülése, valamint a katonák életének és egészségének megőrzése érdekében úgy döntöttem, hogy egységeinket kivonjuk a városból, és kedvezőbb adottságú vonalak mentén védekezünk

– írta Szirszkij tábornok.

A döntés annak fényében meglepő volt, hogy a hét elején -azt követően, hogy a Kreml erői benyomultak a város északkeleti és déli részébe- még egy ukrán rohamdandárt vezényeltek a városba, hogy megvédjék a települést az orosz bekerítéstől.