Megvan, mennyivel nőnek idén a reálbérek

Hírek2024. jan. 18.MTI

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint idén 7 százalék lehet a reálbér emelkedés.

A fogyasztás emelkedése lehet a gazdasági növekedés motorja az idén Magyarországon, emellett továbbra is szükség lesz magas beruházási rátára - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezető közgazdásza az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Suppan Gergely éves szinten 7 százalék körüli reálbérnövekedést valószínűsít, véleménye szerint ilyen szintű változás érezhető mértékben segíti a magyar gazdaságot. A 2024-re vonatkozó bérajánlatok alapján belföldön általánosnak tekinthető a 10 százalék feletti fizetésemelkedés, míg az infláció éves szinten 5 százaléknál is alacsonyabb lehet az idén - fejtette ki.

Hozzátette, hogy az élelmiszerek drágulása nem csupán mérséklődött, számos termék ára még csökkent is a tavalyi szinthez képest. 

A szakember a kedvező kilátások miatt a fogyasztói bizalom erősödésére is jó esélyt lát, véleménye szerint a lakásépítésekben, ingatlantranzakciókban 2023 végén már látszott a fordulat.

Magyarország bízhat a külső környezet javulásában is, bár Európa növekedési esélyei összességében gyengébbek, mint a belföldiek.

Bizakodásra ad okot, hogy az Európai Központi Bank csökkentheti a kamatokat, és véget érhet a német reálbérek másfél éve tartó csökkenése is.

A magyar gazdaságnak különösen fontos, hogy az exportpiacok magukra találjanak, mert a megkezdett belföldi beruházások jelentősen növelhetik a kivitelt a következő időszakban - mondta Suppan Gergely.