Mesterséges intelligenciát kutató innovációs központokról is megállapodott a 4iG és a Huawei

Hírek2024. máj. 10.Növekedés.hu

Szándéknyilatkozatot írt alá a 4iG Nyrt. és a Huawei Technologies Hungary. A dokumentumot Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelenlétében Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója, valamint Gao Weijie, a Huawei Technologies Magyarországért és a Nyugat-Balkánért felelős vezérigazgatója írta alá. A két cég megállapodásának célja, hogy a 4iG Csoport meglévő felhőszolgáltatása mellett, új közös felhőszolgáltatási platformot alakítsanak ki a hazai cégek, illetve a régióbatelepült kínai és távol-keleti nagyvállalatok számára.

A Huawei, mint a világ egyik legnagyobb megoldásszállítója és a 4iG vállalatcsoport partnersége új piacokat nyithat a felhő alapúvirtuális szolgáltatások területén. A két vállalat tervezett együttműködése a hazai vállalati szféra mellett, a Kelet-Közép-Európába települő, kínai és távol-keleti vállalatok működését támogathatja majd.

A két cég kapcsolata a Vodafone Magyarország akvizícióját követően vált szorosabbá, hiszen a Vodafone Csoport mobilhálózati megoldásai - így a korábbi magyarországi leányvállalatáé is - részben szintén Huawei technológián alapulnak.

A Huawei, mint az ICT infrastruktúra és intelligens eszközök vezető globális szállítója által nyújtott hibrid és multifelhő képességek, biztonsági megoldások, valamint innovatív technológiák egyedülálló alapot biztosítanak a tervezett együttműködéshez. Míg a 4iG Csoport publikus-, hibrid- és multicloud környezetekben szerzett tapasztalatai, a régióban páratlan adatközponti infrastruktúrája és a magasan képzett szakemberei ideális partnerré teszik a vállalatcsoportot a Huawei számára.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy Magyarország mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre és partnerségre törekszik. Ezért külön öröm, hogy a megállapodás aláírására akkor kerülhet sor, amikor 20 év után újra hazánkba látogatott a kínai elnök és a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok 75 éves évfordulóját ünnepeljük. Hozzátette, hogy a Huawei és a 4iG két olyan nemzeti bajnok vállalat, amely nem követi, hanem élen járva vezeti a piacot.

A digitális gazdaság részesedése már ma is meghaladja a 25%-ot, ráadásul a digitalizáció, az intelligens technológiák és az automatizált rendszerek alkalmazása tovább növelheti a magyar vállalatok versenyképességét és segítheti a hazai ipar modernizációját.

Ezt a folyamatot erősíti tovább a ma aláírt megállapodás – húzta alá hozzá a tárcavezető.

Gao Weijie, Huawei Technologies Magyarországért és a Nyugat-Balkánért felelős vezérigazgatója az aláírás apropóján megköszönte, hogy Magyarország folyamatosan kiegyensúlyozott és objektív üzleti környezetet biztosít a Huawei-nek. A világ egyik legnagyobb infokommunikációs megoldás szállítója így tovább erősítheti jelenlétét az országban. Gao Weijie elmondta, hogy stratégiai befektetései és előremutató kezdeményezései révén a 4iG vezető digitalizációs szolgáltatóvá vált a régióban számos területen, így a távközlésben, informatikai infrastruktúra-fejlesztésben. A most aláírt szándéknyilatkozat pedig lehetővé teszi egy új felhő-platform és ahhoz kapcsolódó szolgáltatások bevezetését a legmodernebb technológiák alkalmazásával.

Fekete Péter, a 4iG vállalatcsoport vezérigazgatója az aláírási ceremónián elmondott köszöntőjében hangsúlyozta a Huawei a világ egyik vezető technológiai megoldásszállítója, a két vállalat stratégiai partnersége fontos mérföldkő abban, hogy Magyarországona 4iG Csoport tovább erősítse piacvezető szerepét a digitális transzformáció területén. A vezérigazgató beszédében kiemelte, hogy a Huawei által biztosított technológiák – felhő alapú szolgáltatások, és mesterséges intelligencia – javítják majd a vállalatok versenyképességét és üzleti hatékonyságát.

A mesterséges intelligencia kutatására, fejlesztésére és alkalmazására létrehozott innovációs központok pedig nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarország a régióban élen járjon a mesterséges intelligencia-alapú újítások területén.

A tervek szerint Huawei és a 4iG közös felhőszolgáltatási platformja szeparált adatközponti környezetben biztosítja majd felhőszolgáltatásait, amelynek köszönhetően az ügyfelekdedikált és izolált infrastruktúra (szünetmentes áramszolgáltatás, internet- és fizikai biztonsági szolgáltatás) kiszolgálást vehetnek majd igénybe, a legmagasabb biztonsági szint mellett.