Mikor dolgozunk a legtöbbet, és mikor vagyunk a leghatékonyabbak?

Hírek2018. okt. 12.Növekedés.hu

Az alkalmazottak 32 százalékkal több munkát végeznek el októberben, amely az év leghatékonyabb hónapja, hétfőn délelőtt pedig azért a legjobb értekezletet tartani, mert ekkor tudnak a legjobban a munkára koncentrálni – ez derül ki egy friss felmérésből, amely közel kétmillió projekten mérte le a munkaerő hatékonyságát.

 Ha egy új vállalkozás indítását fontolgatjuk, érdemes az őszi hónapokra datálni a kezdését. Hogy miért? Tanulmányok rávilágítottak, hogy egy átlagos ember több munkát képes végezni az ősz folyamán, mint bármely más évszakban. A Redbooth feladatkezelő szoftvercég a felmérésében 1.8 millió projektet és 28 millió feladatot vizsgált egy négyéves időszakot tekintve. Amikor az évszakok jelentőségét vizsgálták, meglepő eredmények születtek. Egy átlagos munkavállaló ugyanis:

  • 20 százalékkal hatékonyabb ősszel, mint télen.
  • 11 százalékkal hatékonyabb ősszel, mint tavasszal.
  • 7 százalékkal hatékonyabb ősszel, mint nyáron.
A különbségeket a havi termelékenységi adatok is alátámasztják. A munkavállalók ugyanis átlagosan 32 százalékkal több munkát végeznek el a legtermékenyebb hónapban, októberben, mint a legkevésbé hatékony hónapban, januárban.

A felmérés arra következtet, hogy az őszi hónapokban azért kiugróan hatékonyak a dolgozók, mert közelednek az ünnepek, de ez inkább csak feltételezés. Többek között kiderült még, hogy:

  • A hétfő a leghatékonyabb munkanap.
  • A péntek a legkevésbé hatékony munkanap.
  • A legeredményesebb munkavégzés délelőtt 11 óráig tart, és ebéd után csökken.
  • Bár a legtöbb ember 16 óra után is dolgozik, utána lényegesen csökken a hatékonyság.

A Business Insider ugyanazon témában, de egy külön tanulmányon alapuló írásában hasonlóan vélekedik az őszi hónapokról, amelyeket a leghatékonyabb időszaknak jelöl meg. Az emberek ugyanis kipihenten, újult erővel térnek vissza az iskolába vagy a munkahelyre a nyári szünetet követően, és készen állnak arra, hogy hatékony munkát végezzenek. (via Inc)