Minden idők legmagasabb első öthavi exportteljesítményét produkálta a magyar gazdaság

Hírek2023. júl. 13.MTI

Minden idők legmagasabb első öthavi exportteljesítményét nyújtotta a magyar gazdaság, ennek értéke meghaladta a 63,5 milliárd eurót, ami 11 százalékos növekedés a tavalyi rekordévhez képest, így újabb nagy csúcsdöntést vetít előre - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sopronbánfalván.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kihelyezett kormányülésről jelentkezve először is az utóbbi évek nehézségeiről beszélt, arról, hogy nagyon rövid időn belül kétszer is teljesen a feje tetejére állt az addigi rend, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború sokkolta a világot.

A kihívásokról szólva leszögezte, hogy hazánk rendkívül mélyen integrálódott a világgazdaságba, és így az export alakulása rendkívüli mértékben meghatározza az egész nemzetgazdaság teljesítményét.

Kiemelte: a kivitel értéke rendszerint eléri a bruttó hazai termék (GDP) 80 százalékát, így minél erősebb az export, annál inkább növekedési pályán tartható a gazdaság.

Emlékeztetett arra, hogy a hazai kivitel tavaly "brutális" rekordot döntött 142 milliárd euróval, s ennek kapcsán üdvözölte, hogy idén minden idők legmagasabb első öthavi exportteljesítményét regisztrálták a friss adatok szerint.

A tavalyi csúcsévhez képest május végéig 11 százalékos növekedést tudott felmutatni a magyar export, amely így 63,5 milliárd eurót ért el - tájékoztatott.

Szijjártó Péter szemléltetésképpen rámutatott, hogy az első öthavi export eddig mindössze egyszer ment 50 milliárd euró fölé, mégpedig tavaly, míg mára ennek értéke a 60 milliárd eurót is átlépte.

"Ez előrevetíti azt, hogy az idei esztendő végén is minden idők legmagasabb exportteljesítményét tudja felmutatni a magyar gazdaság" - húzta alá.

"Ráadásul jó hír az is, hogy míg az export 11 százalékkal, addig az import csak 2 százalékkal növekedett, így a tavalyi energiaár-emelkedés okozta visszaesés után az idei év első öt hónapját követően a magyar gazdaság külkereskedelmi mérlege ismételten pozitívba fordul" - hangsúlyozta a miniszter.

Úgy vélekedett, hogy mindez jól demonstrálja a gazdaság versenyképességét, világosan mutatja, hogy a magyar emberek teljesítménye nemzetközi szinten is kiválónak minősíthető.

"Ez jó hír tehát, egy olyan gazdasági jó hír, amelynek nyomán a magyar gazdaságot az idei esztendőben is növekedési pályán fogjuk tudni tartani" - mondta.