Nőtt az euróövezet ipari termelése májusban havi szinten

Hírek2023. júl. 13.MTI

Nőtt az euróövezet ipari termelése májusban havi összevetésben az Európai Unió statisztikai hivatalának közlése szerint.

Májusban az euróövezet ipari termelése 0,2 százalékkal nőtt áprilishoz képest, amikor 1,0 százalékos bővülést jegyeztek fel. Szakértői várakozások átlagában némileg nagyobb mértékű, 0,3 százalékos havi szintű növekedés szerepelt májusra.

A tőkejavak termelése 1,0 százalékkal nőtt az áprilisi 14,7 százalékos bővülés után, míg az energiatermelés 1,1 százalékkal csökkent az előző havi 0,3 százalékos visszaesést követően. Eközben a nem tartós fogyasztási cikkek termelése 0,3 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek és a köztes javak termelése pedig egyaránt 0,5 százalékkal nőtt havi összevetésben.

Az Eurostat honlapjára felkerült adatok szerint az euróövezet ipari termelése 2,2 százalékkal csökkent tavaly májushoz képest, az elemzők szerényebb, 1,2 százalékos éves zsugorodásra számítottak májusra. Áprilisban 0,2 százalékos éves növekedést regisztráltak.

Az Európai Unióban az ipari termelés éves szinten 1,8 százalékkal csökkent az áprilisi 0,1 százalékos növekedés után, míg havi összevetésben 0,1 százalék volt a növekedés az áprilisi 0,6 százalékos bővülés után.