Moszkva a nukleáris háborúra is készen áll

Hírek2024. feb. 25.D.J.

Ez történt az ukrán háború 730-dik napján:

- Putyin elnök azt állította, hogy Oroszország stratégiai nukleáris erőinek 95 százalékát modernizálták. A légierejük nemrég vett át négy új, szuperszonikus bombázót, amelyek nukleáris robbanófejek hordozására is alkalmasak.

- Tűz ütött ki az orosz NLMK acélgyártó fő üzemében - közölte a regionális kormányzó szombaton.

Az előzetes adatok szerint a Novolipetsk Steel üzemében keletkezett tüzet egy drón okozta - közölte a regionális kormányzó.

- A G7-országok vezetői támogatást ígértek Ukrajnának és új szankciókat Oroszországgal szemben, emellett sürgették a "további támogatás jóváhagyását Ukrajna 2024-re fennmaradó költségvetési hiányának megszüntetésére".

Azt is követelték, hogy Oroszország "teljes mértékben tisztázza" Alekszej Navalnij ellenzéki vezető halálának körülményeit.

- Volodimir Zelenszkij az évforduló alkalmából kijelentette, hogy Vlagyimir Putyinnak "abszolút mindent el kell veszítenie". Négy nyugati vezető, köztük Olaszország, Kanada és Belgium miniszterelnöke érkezett szombaton Kijevbe, hogy a háború második évfordulóján szolidaritást vállaljon Ukrajnával.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton elárulta, hogy Kijevben kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel.

Kanada Olaszországhoz, Nagy-Britanniához, Németországhoz, Franciaországhoz és Dániához csatlakozva 10 évre szóló biztonsági megállapodást kötött Kijevvel. A megállapodások célja, hogy megerősítsék Ukrajna biztonságát, amíg el nem éri célját, hogy a nyugati katonai szövetség, a NATO tagjává váljon.

- Annalena Baerbock német külügyminiszter szombaton az ukrajnai fekete-tengeri Odessza kikötőjében azt mondta, hogy Németország még mindig tárgyal arról, hogy szállít-e nagy hatótávolságú fegyvereket Ukrajnának.

"Természetesen mindaz (a katonai támogatás), amit nyújtunk, túl kevés" - mondta sajtótájékoztatón, miután előre be nem jelentett látogatást tett az országban.

- Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető holttestét átadták az édesanyjának - erősítette meg egy szóvivő. A múlt héten börtönben elhunyt ellenzéki politikus szóvivője elmondta, hogy a temetéssel kapcsolatos intézkedésekről még nem született döntés. Egyelőre "nem világos", hogy a hatóságok beavatkoznak-e - tették hozzá.

- Több százan gyűltek össze a London központjában, hogy tiltakozzanak Oroszország inváziója ellen. 

- Moszkva valószínűleg nem vesz részt a magas szintű ukrajnai békekonferencia kezdetén, amelyet a semleges Svájc tervez a következő hónapokban megrendezni - idézte Viola Amherd svájci elnököt egy szombati újság. 

- David Cameron brit külügyminiszter óva intette szövetségeseit az ENSZ-ben a "fáradtságtól" és a "megalkuvástól" Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán, miközben sürgette az országokat, köztük az Egyesült Államokat, hogy továbbra is támogassák Kijevet.

A brit külügyminiszter a moszkvai invázió második évfordulójának előestéjén New Yorkban tartott beszédében azt mondta, hogy a világnak "fel kell ismernie a feladás árát" - jelentette a PA Media.

- Az Egyesült Királyság 8,5 millió fontot ígért a Vöröskereszt mozgalomnak és az Ukrán Humanitárius Alapnak. David Cameron azt mondta:

"Az ukránok bátran védik földjüket Oroszország brutális inváziójával szemben, de az elmúlt két év háború tragikus hatással volt emberek millióira szerte Ukrajnában. Családok szakadtak szét, városok és falvak pusztultak el, és létfontosságú polgári infrastruktúra semmisült meg."