Négy magyar épület is bekerült a nemzetközi verseny közönségszavazásának díjazottjai közé

Hírek2022. máj. 3.Növekedés.hu

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti versenyt, amely a Baumit homlokzatképző anyagokkal készült, legnívósabb épületeket díjazza. A közönségszavazáson bárki szavazhatott, és 4 magyar épület is díjazott lett.

A Baumit Life Challenge Építészeti Pályázatot kétévente hirdetik meg, hogy az épületek homlokzatát alkotó anyagok párosításában, a forma- és színkombinációkban rejlő kreatív lehetőségeket a szakmai és nagyközönség számára is bemutassák, valamint a díjazással inspirálják az építészeket a jövőben is minél szebb és különlegesebb homlokzatok megtervezésére.

A Life Challenge pályázatra 2022-ben 23 Baumit-ország összesen több mint 300 pályaművet nevezett, amelyek közül kategóriánként – családi ház, társasház, középület, hőszigetelés, műemlék és különleges textúra – egy-egy díjat oszt ki a 13 független, nemzetközi szakértőkből álló, építész zsűri, valamint egy fődíjas épület is kiválasztásra kerül a valenciai döntőben május 19-én.

A rangos építészeti versenyen online közönségszavazást is tartottak, ahol minden érdeklődő – mind a 23, versenyre nevezett magyar épületre – leadhatta saját szavazatait. A közönségszavazáson 4 magyar épület is díjazott lett, ezek a pályázatok a családi ház, középület és műemlék kategóriákból kerültek ki.

Családi ház kategóriában egy balatoni villa lett az 5. helyezett a közönségszavazáson.  Az épület tervezője Kovácsné Forrás Csilla építész. A zamárdi lakóépület jó példája a funkcionálisan jól elosztott, tágas tervezésnek, melynek titka a változatos homlokzati anyagok használata, a kiálló, vakolt előtetők, a hangsúlyos bejárati ajtó, a lugas és az üvegkorlát alkalmazása volt.

Családi ház kategóriában egy balatoni villa lett az 5. helyezett a közönségszavazáson. Fotó: Baumit

Középület kategóriában az első helyezést hozta el egy magyar tervezésű épület, a Mézeskalács Bölcsőde. Az intézményt Katkics Tamás építész tervezte. Vidám színek, ívek, hullámos vonalak és szívek fogadnak minket a szabadszállási Csodaországban. Az épületen a magyar népi építészet nyomai, nyeregtető, íves homlokzat és kisméretű ablakok találhatók.

Középület kategóriában az első helyezést hozta el egy magyar tervezésű épület, a Mézeskalács Bölcsőde. Fotó: Baumit

Műemlék kategóriában két helyezést, a harmadik és a második díjat is magyar épületek hozták el.

Harmadik helyezést ért el a szavazáson a Rudolf-ház történelmi felújítása Somody Zsolt tervei alapján. Az 1870-ben épült ház homlokzatát felújították: tér felőli oldalát átépítették, a homlokzati sáv mögé erkélyt alakítottak ki, a pálya felőli oldalt pedig megemelték és korszerű homlokzattal egészítették ki. Belül üzletek, butikhotel és bisztró télikerttel várja a vendégeket.

Harmadik helyezést ért el a szavazáson a Rudolf-ház történelmi felújítása Somody Zsolt tervei alapján.Fotó: Baumit

Második helyezett lett a kategóriában a karcagi zsinagóga felújítása Szikra Zoltán tervei alapján. A közép-magyarországi kisváros, Karcag zsinagógája 1899-ben épült romantikus stílusban. A mostani felújítás során a homlokzati dekorációt az alappal harmonizáló, de kellően eltérő színnel emelték ki, hogy kiemeljék az épület egyes sarkait és az azt keretező párkányt.

Második helyezett lett a kategóriában a karcagi zsinagóga felújítása Szikra Zoltán tervei alapján.Fotó: Baumit