"Nem tudom elkölteni": A lottónyertes elajándékozza négymilliárd forintos nyereményét

Hírek2023. dec. 28.Sz.A.

A kínai lottónyertes elajándékozza a 12 millió dollár (4,2 milliárd forint) nagy részét, és az hulladékgyűjtő 140 000 dolláros megtakarítását az oktatásra ajánlja fel. A jackpot nyertese tovább dolgozik, csak a nyeremény 40 százalékát tartja meg. A hulladékgyűjtő fizeti 20 000 szegény sorsú gyermek oktatását

Két teljesen különböző kínai személy rendkívüli kedvessége és nagylelkűsége lenyűgözte a közösségi médiában a megfigyelőket.

Az egyik egy lottónyertes, aki vagyona nagy részét jótékonysági célra ajánlotta fel, a másik pedig egy ócskavasgyűjtő, aki az elmúlt 15 év bevételeinek egy részét rászoruló gyerekeknek adta - írja a South China Morning Post.

A közép-kínai Henan tartományból származó férfi, akinek a vezetékneve Guo, 86 millió jüan (12 millió dollár) nyereményéből 53 millió jüant adott a Henan Sportfejlesztési Alapítványnak.

Ez nem nagy dolog, úgy érzem, hogy az összeg túl nagy. Nem tudom az egészet elkölteni

- mondta. Guo, akinek a munkáját és anyagi helyzetét homály fedi, ragaszkodott ahhoz, hogy saját maga keresse meg a pénzét ahelyett, hogy a lottónyereményből élne.

Amikor elment a nyertes csekkért, egy rajzfilmfigura jelmezt viselt, amely eltakarta az arcát, ami gyakori dolog Kínában, ahol a lottónyertesek gyakran titkolják a személyazonosságukat.

Miután átgondolta, hogyan költse el a pénzt a legjobban, úgy döntött, hogy egy viszonylag kis részét megtartja, és ingatlanokba - például lakásokba és üzletekbe - fektet, míg a nagy részét jótékonysági célra ajánlja fel.

Dolgoznom kell, hogy megkeressem a saját pénzemet

- mondta Guo. Nem meglepő módon a történet heves vitát váltott ki a kínai közösségi médiában.

Eközben az észak-közép-kínai Gansu tartományból származó Hu Lei, aki azzal keresi a kenyerét, hogy hulladékot gyűjt és kézműves termékeket árul az utcán, az elmúlt 15 évben több mint egymillió jüant (140 000 USD) adományozott az otthon tanuló gyermekek megsegítésére, akik nem engedhetik meg maguknak a hivatalos oktatást.

Hu, aki gyermekkorában gyermekbénulásban szenvedett, mintegy 20 000 olyan beteg és beteg állapotú fiatalnak nyújtott anyagi segítséget, akik egyébként lemaradtak volna az oktatásról, mert nem tudtak volna iskolába járni - írja a lap.