Nézze meg térképen, hogyan öregszik Európa

Hírek2022. nov. 4.Sz.A.

Az Európai Unió fiatal lakosságának (15-29 éves korig) aránya már most is 16,3 százalék volt, de ez az arány a jövőben tovább csökken, és 2050-re 14,9 százalékra mérséklődhet a jelenlegi tendenciákat alapul véve - az Eurostat adatai szerint.

Az elöregedésnek nem is az átlaga, sokkal inkább az egyenlőtlensége szembetűnő.

Néhány nagy nyugat-európai egyetemi városban 25 százalék feletti a fiatalok aránya - főleg Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Dániában és Franciaországban - írja az Eurostat.

A régiók szerinti lebontást nézve a legnagyobb emelkedés a fiatal lakosság arányát illetően leginkább németországi régiókban várható.

A lista másik végén az elöregedő városok főként Kelet-Lengyelországban találhatóak, itt mérhető a legnagyobb csökkenés a fiatalok arányában, de Párizs és két portugál régió is a leggyorsabban elöregedő lakosságú területekhez tartozik.

A magyar régióknál megfigyelhető, hogy az észak-keleti régiókban több lesz a fiatalok aránya, miközben a közép-magyarországi régióban enyhe csökkenés várható.Az Eurostat térképe alapán Zala és Vas megyében várható a legnagyobb mértékben a fiatal lakosság elvándorlása, illetve kisebb születésszám.

A fiatalok arányának változása 2021 és 2051 között az EU-ban (kék: növekedés, zöld: stagnálás, enyhe csökkenés, sárga: csökkenés)

A fiatalok arányának változása 2021 és 2051 között az EU-ban (kék: növekedés, zöld: stagnálás, enyhe csökkenés, sárga: csökkenés)


A legtöbb, az átlagnál gyorsabban elöregedő régiók, illetve tartományok továbbra is Olaszországban és Spanyolországban találhatóak.

Olaszországban egyébként már régóta nagyon alacsony a születési ráta, az egyik legrosszabb Nyugat-Európában.

A legalacsonyabb, 1,3 százalék körüli termékenységi ráta a déli államokra jellemző: Portugália, Görögország, Spanyolország és Olaszország vezeti hátulról az európai sort.

Az EU termékenységi átlaga 1,5 körül alakult 2020-ban, a magyar ráta 1,55-re csökkent tavaly.