Nőtt az eredményes közbeszerzések száma - Egyre több a KKV a nyertesek közt

Hírek2024. ápr. 30.MTI

Idén az első negyedévben az ajánlatkérők 1873 eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le, 716,2 milliárd forint értékben, éves szinten az eljárások száma mintegy 10, összértékük csaknem 2 százalékkal nőtt - közölte a Közbeszerzési Hatóság.

A hatóság a 2024-es első negyedéves gyorsjelentésében hozzátette,

a beszerzések 35,3 százaléka árubeszerzés volt, ezt követte 33,5 százalékkal az építési beruházások aránya, 31,2 százalékot pedig a szolgáltatásmegrendelések tettek ki.
Az év első három hónapjában az árubeszerzések összértéke volt a legmagasabb, nagyjából 264 milliárd forint, míg a szolgáltatásmegrendeléseké 243 milliárd forint, az építési beruházásoké pedig a tavalyihoz hasonlóan 208 milliárd forint volt.

Arra is kitértek, hogy a nyertes mikro-, kis- és középvállalkozásokat (kkv) tartalmazó közbeszerzések számának az összes beszerzésen belüli részaránya 2024 első negyedévében 3,4 százalékponttal emelkedett

az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg ezek értékének részaránya 2,5 százalékponttal alacsonyabb volt, mint 2023 első negyedévében.

Ez azt jelenti, hogy minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 84-et, valamint minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 63 forintot a kkv-k nyertek 2024 első negyedévében.

A közlemény idézte Kovács Lászlót, a Közbeszerzési Hatóság elnökét, aki elmondta, hogy az elmúlt öt év első negyedéves eredményeit összevetve, minden vizsgált időszakban a nyertes ajánlattevő a sikeresen zárult közbeszerzések legalább 80 százalékában a kkv szektorhoz tartozó gazdasági szervezet volt.

Felhívták a figyelmet az egyajánlatos szerződésekre is, amelyek számaránya az előző évek első negyedéves adataihoz viszonyítva mind az uniós, mind a nemzeti eljárásrendben folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

Az Európai Bizottság által is vizsgált nagy értékű közbeszerzéseket magába foglaló uniós eljárásrendben megkötött egyajánlatos szerződések számának aránya 2024 első negyedévében csaknem 7,5 százalékponttal, értékének aránya pedig 12,8 százalékponttal csökkent éves összevetésben.

Közölték, hogy az egy eljárásra jutó ajánlatok átlagos száma az év első három hónapjában 7,3 darab volt, ami közel azonos az előző év azonos időszakának adatával, viszont meghaladja az előző 3 év átlagának szintjét. Ezáltal arra következtettek, hogy a magyarországi közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzet folyamatosan biztosított, hiszen átlagosan több mint 7 ajánlatból kell kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Idén az első negyedévében 5896 darab hirdetmény érkezett be a Közbeszerzési Hatósághoz.

Kovács László a közleményben megjegyezte, hogy tovább szigorították a hirdetmény-ellenőrzési gyakorlatukat is: 2024 első negyedévében 6536 darab - naponta átlagosan 105 darab - hiánypótlási felhívást küldtek ki azért, hogy a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos hibákat még a közbeszerzés megkezdése előtt kijavíttassák.