Olimpiai bajnokok, miniszterek és topmenedzserek az idei Közgazdász-vándorgyűlésen

Hírek2023. szept. 11.Növekedés.hu

Varga Mihály pénzügyminiszter, Matolcsy György jegybankelnök, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Bod Péter Ákos korábbi MNB elnök is szerepel az idei, Egerben megrendezésre kerülő vándorgyűlés 150 előadója között.

Szeptember 21-én, csütörtökön 10 órától Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Bod Péter Ákos közgazdászprofesszor gazdaságpolitikai kerekasztal-beszélgetésével kezdetét veszi a 61. Közgazdász-vándorgyűlés Egerben. A hazai közgazdász szakma legnagyobb éves konferenciájára mintegy 700 kárpát-medencei magyar közgazdászt vár a szervező Magyar Közgazdasági Társaság (MKT).

  • Érdekesség, hogy a jubileumi, 50. Közgazdász-vándorgyűlést is Egerben tartotta a Magyar Közgazdasági Társaság. Legutóbb, hat éve Tom Sargent Nobel-díjas közgazdász előadásának örülhetett Egerben a konferencia közönsége.
  • Az idei, 61. Közgazdász-vándorgyűlés talán leginkább várt része a nyitó plenáris ülésen Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Bod Péter Ákos közgazdászprofesszor panelbeszélgetése, ahol ráadásul egy mobilapplikáció segítségével a közönség is kérdezhet majd.
  • Kiemelt érdeklődésre tart számot a záró plenáris ülésen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadása is, amely mellett külön érdekes lesz hallani, hogy az egyik legnagyobb kereskedelmi lánc, a SPAR magyarországi elnök-ügyvezetője, Heiszler Gabriella hogyan vélekedik az infláció és az infláció letörését célzó kormányzati intézkedések hatásairól a kereskedelmi szektorra.
  • Idén is lesz Bankvezérek kerekasztala: ezúttal az MBH Bank, az Erste, a CIB, az OTP és a GRÁNIT Bank vezérigazgatói, vezérigazgató-helyettesei vesznek részt a beszélgetésben és vitatják meg a bankszektor helyzetét Virág Barnabás MNB-alelnök moderálásával.
  • Külön érdekesség, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szakemberei az idei közgazdász-vándorgyűlésen, a munkaügyi szekcióban ismertetik első alkalommal a 2022. évi népszámlálás eredményeit.
  • Ha már Eger városa ad otthont a konferenciának, természetesen lesz borászati szekció is, többek között igen jónevű egri, villányi és tokaji borászok részvételével.
  • A konferencián részt vesznek – és a kárpát-medencei magyarság demográfiai helyzetével foglalkozó szekcióban fel is szólalnak – a Romániai, a Szlovákiai és a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaságok vezetői, tagjai is.
  • Több szekció is érinti idén a mesterséges intelligencia kérdését. A téma ellenőrzési vonatkozásaival szóló szekcióban előad Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke, aki egyúttal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke is.
  • Nem kevesebb, mint hét olimpiai aranyérem tulajdonosai lesznek a főszereplői a 61. Közgazdász-vándorgyűlés sportgazdasági szekciójának. A magyar sport helyzetét két világesemény között – az atlétikai világbajnokág után, a párizsi olimpia előtt – ugyanis többek között négy olimpiai bajnokunk beszéli át. Ott lesz a szekcióban Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó; Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, a Szöul olimpiai bajnok öttusázója; Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó; valamint Berki Krisztián, a Magyar Torna Szövetség szakmai igazgatója, az MKT Sportgazdasági Szakosztályának elnökségi tagja, olimpiai bajnok tornász is.
  • A helyszínen, a Hotel Eger & Parkban 4 teremben párhuzamosan zajlanak majd a szekcióülések, szám szerint 16. Emellett 9 előre rögzített szekció is gazdagítja a konferencia programját, ezeket a napokban rögzítjük és e szekciók felvételeit a konferencia kezdetekor, szeptember 21-én teszik közzé a konferencia honlapján, valamint az MKT YouTube- és podcast-csatornáján.
  • A két plenáris ülésen, a 16 helyszíni és a 9 előre rögzített szekcióban összesen mintegy 150 előadó osztja majd meg gondolatait a hallgatósággal.
  • A konferenciára, Egerbe összesen mintegy 700 résztvevőt vár a Magyar Közgazdasági Társaság, és bízunk benne, hogy 10–15 ezren figyelemmel követik majd az élő, internetes közvetítéseinket

A konferencia teljes, részletes programja a https://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu/ honlapon elérhető.