Olyan csapás készül Oroszország ellen, ami védtelenné tenné a Krímet

Hírek2024. ápr. 3.F. P.

Ukrajna újra meg fogja kísérelni a félszigetet Oroszországgal összekötő híd megrongálását, hogy hosszabb időre lehetetlenné váljon a Krím főleg katonai ellátása. Persze ha ezt előre megszellőztetik, nyilván az orosz fél is felkészül, de akár elterelő műveletről is szó lehet.

Az ukrán titkosszolgálat egy harmadik támadást is tervez a kercsi híd ellen, amely még az idei év első felében a The Guardian szerint. A műveletet már megtervezték és állítólag maga Zelenszkij jóváhagyta. 

A hidat már két alkalommal is támadták korábban, de csak megrongálni sikerült, a rajta való közlekedés nem vált lehetetlenné. Ukrajna arra számít, hogy ha a híd alkalmatlanná válna a csapatok és az ellátmány szállítására, akkor azt a megszállt herszoni és zaporizzsjai területeken kellene megtenni, amelyek Ukrajna könnyebben tud támadni.

Így maga a Krím és sebezhetőbbé válna, Ukrajna időnkénti partra szállásokkal köthetni le az orosz védőerők figyelmit, ami nehezítené, hogy közben más fronton támadni tudjanak, de legalábbis az erők nagyobb megosztására késztetné őket.

Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen tervet miért tudatnak a nyilvánossággal, miért szivároghat ki. Elvileg lehet olyan célja is, hogy az orosz erőket a fenyegetettség miatt a Krímbe és a hídhoz akarják terelni, hogy csökkenjen a frontokon az orosz nyomás, és esetleg közben más, kevéssé védett célpontokat támadjanak.