Orbán: ha a háború nem vinné el a pénzt a Balkán gyorsabban fejlődhetne

Hírek2024. ápr. 5.MTI

Az európai uniós csatlakozásra törekvő nyugat-balkáni országoknak kétszeresen rossz az ukrajnai háború, hiszen elvonja az uniós erőforrásokat a bővítéstől - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a boszniai Banja Lukában pénteken Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Hangoztatta: közös az érdek, hogy mielőbb lezárják a háborút, és befejezzék az elkezdett integrációs munkát. Az EU nemrég döntött arról, hogy újabb 50 milliárd eurót fordít Ukrajna támogatására, de mennyivel előrébb juthatna például Bosznia-Hercegovina, ha ennek a hatalmas összegnek egy része a Nyugat-Balkánra jutna - hangsúlyozta.

Milorad Dodik egyetértését fejezte ki Orbán Viktorral, és kijelentette: a hosszú távú érdekeket kell szem előtt tartani.

Egyetértett azzal, hogy a Balkán gyorsabban fejlődhetne, ha "a háború nem vinné el a pénzt". Kiemelte, hogy még nem látni a háború végét, és azt is meg kell akadályozni, hogy annak folytatására buzdítsanak.

Úgy vélte, hogy az európai uniós és az amerikai választás előtti jelek éppen arra utalnak, hogy a háború intenzívebb lesz. A boszniai szerb vezető kitért arra is, hogy nem kívánja megszakítani kapcsolataikat az orosz vezetéssel. Mint mondta, nem egyeznek bele abba sem, hogy Bosznia-Hercegovina hozzájáruljon a Moszkva elleni szankciós intézkedésekhez - tette hozzá.