Izraelt egyre több kritika éri - Varsó is keményen üzent nekik

Hírek2024. ápr. 5.MTI

Lengyelország a World Central Kitchen (WCK) segélyszervezet hét önkéntese - köztük egy lengyel - halálát okozó Gázai övezeti támadás átlátható kivizsgálását várja el Izraeltől. Ez szerepel abban a diplomáciai jegyzékben, amelyet Andrzej Szejna külügyminiszter-helyettes adott át pénteken a Varsóban bekéretett izraeli nagykövetnek, Yakov Livnének.

A találkozón a lengyel fél "nagyon határozott" álláspontot képviselt, a nagykövetnek tiltakozó jegyzéket adtak át - közölte a megbeszélést követő sajtótájékoztatóján Szejna.

Varsó olyan vizsgálatot vár el Izraeltől, amelynek eredményeképpen mind Lengyelország, mind az érintett többi ország "nemcsak betekintést, hanem hozzáférést is kapna az ügy kielégítő magyarázatát biztosító minden információhoz" - fogalmazott a miniszterhelyettes.

Emellett Lengyelország azt szeretné, ha "az önkéntesek haláláért felelős katonákkal szembeni büntetőjogi és fegyelmi eljárásban" a lengyel ügyészség is részt vehetne.

Követelik továbbá az áldozatok, köztük a lengyel állampolgár hozzátartozóinak kárpótlását - mondta Szejna. Felszólították a nagykövetet, hogy Izrael tartsa tiszteletben az ENSZ Biztonsági Tanácsa által március 25-én elfogadott, a gázai tűzszünetről és a humanitárius konvojok akadálymentesítéséről szóló határozatot.

A lengyel miniszterhelyettes beszámolója szerint az izraeli nagykövet a találkozó elején bocsánatot kért az önkéntesek halála miatt.

Szejna a varsói külügyminisztérium székházában tartotta meg sajtótájékoztatóját. Előtte röviden a minisztériumi épület előtt próbált meg beszámolni újságíróknak a diplomáciai jegyzék átadásáról, de ezt megzavarta tiltakozók mintegy harminc fős csoportja. A palesztin zászlókat is lengető tüntetők a lengyel-izraeli diplomáciai kapcsolatok azonnali felmondását követelték.