Óriási túlkereslet mellett zajlott az MBH jelzáloglevél-kibocsátása

Hírek2024. ápr. 9.Növekedés.hu

Stabilizálódó piaci környezetben, élénk kereslet mellett zajlott kedden az MBH Jelzálogbank eredetileg 6 milliárd forint értékben meghirdetett jelzáloglevél-kibocsátása. Az aukción több mint 14 milliárd forintos igény mutatkozott, amelyből a hitelintézet végül csaknem 8,3 milliárd forintot fogadott el.

Az MBH Jelzálogbank április 9-én tartotta idei második jelzáloglevél-aukcióját, amelynek keretében nyilvános ajánlattételre bocsátotta a 2029. május 23-i lejáratú, fix, 7,5 százalékos kamatozású MJ29NF01 jelzáloglevél második sorozatrészletét. Az aukció keretében a tőkepiaci szereplők a felajánlott mennyiséget jóval meghaladó, összesen 14 milliárd 287 millió forint értékben nyújtottak be ajánlatot, amelyből a bank a befektetők részéről beérkező ajánlatokat és a piaci kilátásokat figyelembe véve végül 8,287 milliárd forintot fogadott el.

A mostani kibocsátáson tapasztalt jelentős érdeklődés, a beérkezett ajánlatok volumene és az aukció eredménye a korábbi hónapoknál jóval stabilabb piaci környezetet tükröz. Ez lehetővé teszi az MBH Jelzálogbank számára a kedvezőbb árazású, hosszú lejáratú fix forrás bevonását, ami tovább segítheti a jelzáloghitelezés újbóli felfutását

 – mondta Dr. Nagy Gyula, a hitelintézet vezérigazgatója.

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.