Térképen a Krím elleni ukrán rakétatámadások és a frontvonalak

Hírek2023. nov. 5.D.F.D.

Térképen mutatjuk, hol hajtottak végre sikeres rakéta csapást az ukránok a Krím-félszigeten, és hol állnak most a frontvonalak Kelet-Ukrajnában.

Sikerek a Fekete-tengeren

Ukrajna 15 cirkálórakétát lőtt ki egy orosz hajógyárra a krími Kercsben található kikötővárosban szombaton. Az orosz védelmi minisztérium közleménye alapján a rakétatámadás során megsérült egy hajó - olvasható a Reuters nemzetközi hírügynökség honlapján.

A rakéták közül tizenhármat a levegőben megsemmisített az orosz légvédelem, egy viszont célba jutott és egy hajót talált el – ismertette az orosz védelmi minisztérium. A hajóról bővebb információkat nem hoztak nyilvánosságra, így a hajó nevét sem adták meg. 

A rakétatámadás kapcsán megszólalt az ukrán légierő főparancsnoka, Mikola Olescsuk is. Kiemelte, hogy a támadás idején a kercsi kikötőben állomásozott az orosz haditengerészet egyik legmodernebb hajója, amely a Kalibr cirkálórakéta hordozója. 

Mint ismert Oroszország korábban tösször is támadta már Ukrajnát Kalibr rakétákkal.

Remélem, egy másik hajó követte a Moszkvát! 

- fogalmazott Mikola Olescsuk egy Telegram-bejegyzésben, utalva az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajójára, amelyet ukrán rakéták 2022. április 14-én sikeresen elsüllyesztettek.

A mostani támadás vonatkozásában a Reuters kiemelte, hogy egyelőre nem tudta ellenőrizni az orosz és ukrán kijelentéseket, sem a közösségi médiában megjelent bejegyzéseket, köztük videókat, amelyeken rakéta-tevékenység, valamint tűz, illetve füst látható.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellenben kijelentette, hogy jelentősen növekedett Kijev hadihajók elleni csapásmérő képessége, miközben az orosz haderő egyre kevésbé képes hatékony felderítést végezni a Fekete-tengeren, ez pedig aláássa Oroszország háborús erőfeszítéseit, és segít Ukrajnának biztosítani a gabonaexporthoz szükséges szállítási útvonalat.

Kijev egyébként nem először támadja sikeresen a Krímet. A nyár végén már több sikeres rakétacsapást is végrehajtottak és az ősz is bővelkedett a sikeres akciókban. Megfigyelhető, hogy az ukránok elsősorban légvédelmi rendszereket, valamint hajókat támadnak. A légvédelmi rendszerek esetében egyértelmű a cél: minél gyengébb az orosz légvédelem, annál könnyebben tudnak újabb légitámadásokat indítani. A hajók pedig, ahogy Zelenszkij is említette, a gabona folyosó szempontjából fontosabb. Ez egyébként valóban sikeresnek tűnik, mert bár nem épp zavartalan a gabonaszállítás, de láthatóan kevésbé aktív a Fekete-tengeren az orosz haditengerészet, épp az ukránok rakéta-tevékenysége következtében.

Nehezen mozduló frontvonalak

Míg a tengeren valóban képes Kijev sikereket felmutatni, addig kevésbé haladnak jól a dolgok a szárazföldön. Habár folyamatosan zajlanak támadások és ellentámadások, valójában hónapok óta minimális elmozdulás látható a frontokon. Átütő, sorsfordító sikert jó ideje egyik fél sem volt képes felmutatni.