Oroszország jobb híján magával az ördöggel köt szövetséget

Hírek2023. dec. 21.F. T. P.

Védelmi együttműködést kötött Oroszország Észak-Koreával, talán az egyetlen olyan diktatúrával, akivel a világon szinte senki más nem áll szóba.

Moszkva védelmi együttműködést kötött Észak-Koreával: erről Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök számolt be évértékelő beszédében. Az együttműködés részleteiről nem nyilatkozott, még arról beszélt, hogy Kínával és Indiával egyaránt jó kapcsolatokra törekszik országa.

Észak-Koreával, vagyis az országot vezető korlátlan hatalmú kommunista diktátorral, Kim Dzsongunnal komoly államközi kapcsolatot létesíteni elég kétségbe esett lépés lehet. Ha van olyan politikai vezető, akit a világ nagy része nagy ívben kerül, akkor az Kim Dzsongun.

Észak-Korea igaz pária állam, nagy figyelem akkor övezte, amikor kifejlesztette nukleáris fegyvereit és az azokatt távolra eljuttatni képes rakétákat, a világ nagy ijedelmére.

Donald Trump korábbi amerikai elnök megpróbált vele keményen fellépni, de ennek nem volt eredménye, hisz még ő sem zárta ki, hogy a szélsőséges vezető, ha sarokba szorítják, Guamra, Hawaiira, vagy akár Kaliforniára is képes lehet nukleáris rakétát kilőni, de még az sem vállalható kockázat, ha Japánra vagy Dél-Koreára mér csapást.

Végül Trump találkozott is vele több alkalommal is, de várakozásaival ellentétben nem sikerült semmilyen fegyverzetkorlátozást, vagy egyéb biztonsági megállapodást elérni vele. 

Jobb híján ezért a világ politikusai kerülik, bízva benne, hogy így nem okoz sok gondot, nukleáris fegyvereit saját maga és rezsimje védelmére, elrettentésül állította üzembe.

Az a tény, hogy Oroszország komoly kapcsolatokat épít vele, arra utalhat, hogy miután nemigen adnak el a jelenlegi helyzetben fegyvereket Moszkvának, Kim rezsimje maradt az egyetlen, aki erre hajlandó.