Oroszország nem lassít - az ukránokat nagy veszteség érte az elmúlt időszakban

Hírek2024. márc. 1.MTI

Huszonhárom csoportos csapást mértek precíziós fegyverekkel, sorozatvetőkkel és drónokkal az orosz fegyveres erők ukrán katonai célpontokra a február 24. és március 1. közötti időszakban - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint támadások csapásmérő drónokat gyártó létesítmények, arzenálok és katonai üzemanyag-előállító bázisok, valamint ukrán katonai alegységek és külföldi "zsoldosok" telepítési pontjai ellen irányultak, és az összes kijelölt létesítményt találat érte.

Az orosz heti hadijelentés szerint az orosz erők mind az öt frontszakaszon előrenyomultak, Avgyijivka környékén három települést elfoglaltak, eközben pedig 110 ellentámadást és egy partraszállási kísérletet vertek vissza. A moszkvai katonai tárca azt állította,

hogy az ukrán fél a harci érintkezési vonal mentén csaknem 7400 katonát veszített, akik közül a legtöbben, szám szerint több mint 2865-en a Donyeck, további több mint 2600-an pedig az Avgyijivka (oroszul Avgyejevka) körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. 

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy Sz-300PSZ típusú légvédelmi rendszert, egy norvég NASAMS légvédelmi rakétarendszer indítóállását, egy Szu-25-ös és egy MiG-29-es repülőgépet, 39 harckocsit - közülük 23-at Avgyijivka környékén löttek ki -, 77 páncélozott harcjárművet - közülük 45 szintén Avgyijivkánál vált üzemképtelenné -, két Storm Shadow manőverező repülőgépet, négy JDAM irányított légibombát, HIMARS sorozatvetők 35 rakétáját, valamint 639 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.