Oroszországban összeomlott az internet

Hírek2024. jan. 31.F. P.

Kedden zavar lépett fel az orosz interneten, majd lényegében le is állt a rendszer. A probléma a .ru kiterjesztésű címeket érintette.

Az orosz internetszolgáltatók a Meduza szerint lecsökkent forgalmat tapasztaltak kedden délután, majd elérhetetlenné váltak olyan óriásoldalak, mint a Yandex vagy a helyi közösségi média, a vKontakte. Kiderült, hogy a probléma nem náluk van, hanem a .ru kiterjesztéssel akadtak gondok, mégpedig azzal a résszel, ahol a weboldalak címét a rendszer a gépek által kezelhető számsorra alakítja, és ennek során biztonsági eljárás zajlik, hogy ne érhessék rosszindulatú támadások.

A probléma háttere a lap szerint az lehet, hogy az orosz hatóságok az orosz internetforgalom minél nagyobb részét próbálták a hazai hálózatra, orosz szerverekre terelni, így az túlterheltté válhatott, de az orosz digitális fejlesztési minisztérium a nemzetközi hálózatok infrastruktúrájának hibájára hivatkozott.

A probléma gyors elhárítását ígérték, végül 3 órával később, este sikerült kijavítani a hibát, és újra üzemelni kezdett orszégszerte az internet. Arról nincsenek információk, hogy esetleg támadás érte volna a hálózatot.