Háború: Moszkva erre nem számított - váratlan helyen támadtak az ukránok

Hírek2024. jan. 31.D.J.

Ez történt az ukrán háború 706-dik napján:

- Az ukrán erők január 30-án kora reggel csapást mértek egy orosz radarállomásra, amelyet a légvédelmi rendszerekkel összehangolva használnak az északnyugati Krímben lévő Rozdolne falu közelében - jelentette az ukrán hadsereg.

Az ukrajnai veszteségek ellensúlyozására Oroszország valószínűleg arra kényszerült, hogy más helyszínekről - például Oroszországon belülről - légvédelmi rendszereket vezényeljen ki a frontra, ami több ponton gyengíthette a védelmet - állítja a brit kormányzat.

Az orosz hírügynökségek szerint több állítólagos ukrán indítású drónt is lelőttek Belgorod, Brjanszk, Kaluga és Tula felett. Ezek mind oroszországi régiók.

- Az ukrajnai északi Szumi régió két falujában, az orosz határ közelében négy ember halt meg orosz lövésekben, míg a helyi tisztségviselők szerint egy nő meghalt az elpusztított kelet-ukrajnai Avdijivka város újabb támadásában.

- Az ukrán légierő közölte, hogy Oroszország összesen 35 támadó drónt és két irányított rakétát indított a frontvonal közelében és más ukrán régiókban lévő energetikai és katonai infrastruktúra ellen. A légvédelmi rendszerek a 35 drónból 15-öt megsemmisítettek.

- Ukrajna hamarosan megkapja a Boeing és a Saab által gyártott rakéták első nagy tételét, amelyeknek a hatótávolsága a jelentések szerint mélyen az oroszok által birtokolt területre is elér.

- Az uniós országok úgy döntöttek, hogy jóváhagyják azt a megállapodás-tervezetet, amely Ukrajnának juttatná a befagyasztott több százmilliárd dolláros orosz központi banki vagyon egy részét.

- Orosz támadó drónok csapást mértek Ukrajna második legnagyobb városára, Harkivra kedden, három embert könnyebben megsebesítve, tüzet okozva,

valamint lakóházakban és az infrastruktúrában károkat okozva - közölték helyi tisztviselők.

- Ukrajna közölte, hogy sikeres kibertámadást hajtott végre, amely kiiktatott egy, az orosz védelmi minisztérium által használt szervert, átmenetileg megszakítva a katonai egységek kommunikációját.

- Ukrajna 2024-ben valószínűleg nehéz év elé néz  írta a CIA igazgatója, Bill Burns a Foreign Policy című szaklapban. Szerinte az amerikai támogatás megvonása "történelmi méretű" hiba lenne.

- Emmanuel Macron francia elnök kedden kijelentette, hogy az európai országoknak fel kell készülniük arra, hogy amerikai segítséggel vagy anélkül "hosszú távon" segítsék Ukrajnát a harcok folytatásában.

- Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kijlo Budanov kijelentette, hogy várakozásai szerint Oroszország offenzívája a keleti frontvonalon kora tavaszra kifullad.

Szerinte csak "néhány mezőn" és Avdijivka közelében történt "némi előrenyomulás".

- Egy ukrán katonai kémtisztviselő kedden azt mondta, hogy Oroszország nem mutatott hajlandóságot arra, hogy visszaadja több tucat ukrán hadifogoly holttestét, akik a múlt héten egy katonai repülőgép lezuhanásakor vesztették életüket a Belgorod régióban. 

- Az ukrán kormány kedden benyújtotta a parlamentnek a hadsereg mozgósítási szabályainak szigorításáról szóló törvényjavaslatának módosított változatát. A parlament a közfelháborodás közepette elutasította a korábbi tervezetet.

A jogszabály egyik legfontosabb rendelkezése, hogy a sorkötelezettség alsó korhatárát 27-ről 25 évre csökkentik. Volodimir Zelenszkij szerint a hadseregnek 450-500 ezer fővel több katonára van szüksége.