Orvosi műszerre állnak át a német autógyárak

Hírek2020. márc. 23.Növekedés.hu

Lélegeztetőgépek gyártásával igyekeznek segíteni a járvány elleni küzdelemben a leálló autógyárak. A német vegyipar ingyen szállít fertőtlenítőket és alapanyagokat a kórházaknak. A német ipar megmutatja, hogy válsághelyzetben is igencsak hasznát veszik a felgyülemlett tudásnak.

A német kormány arra kérte a kereslethiány miatt leálló autógyárakat, hogy szálljanak be az orvosi berendezések és alkatrészeik, például maszkok és lélegeztetőgépek gyártásába - értesült a Bloomberg hírügynökség.

Az ügyben a német gazdasági minisztérium tárgyal a gyártók képviselőivel.

A politika szerte a fejlett világban erős nyomást gyakorol a termelő szektor vállalataira, hogy azok kapacitásaik egy részét olyan termékek előállítására fordítsák, amelyek hiányoznak a járvány elleni küzdelemben.

A Volkswagen (VW), amely jónéhány európai gyárát kényszerült bezárni közleményben jelezte, hogy igyekszik segíteni. A vállalatcsoport, amely több mint 125 nagy teljesítményű ipari 3D nyomtató berendezéssel rendelkezik “nemzetközi akciócsoportot” állított fel a segítségnyújtás koordinálására.

A Reuters beszámolója szerint az autógyár lélegeztetőgépeket kezdene el gyártani hasonlóan szektortársaihoz, a Fordhoz, a General Motorshoz, a Ferrarihoz vagy a Nissanhoz, amelyek szintén kormányzati kérésre indították el segítségnyújtási akcióikat.

A VW közölte, hogy elkezdték a 3D-s nyomtatók tesztelését, vizsgálják annak lehetőségét, hogy miként tudnák minél gyorsabban átállítani azokat a lélegeztetőgépek, és egyéb életmentő berendezések, valamint azok alkatrészeinek gyártására.

A wolfsburgi vállalat azt is közölte, hogy cseh leányvállalata, a Skoda is részt vesz a projektben. Az amerikai General Motors bejelentette, hogy együttműködésre lépett a Ventec Life Systems nevű orvosi berendezés gyártóval, annak rendelkezésére bocsátja logisztikai hálózatát és szakértelmét, hogy több lélegeztetőgépet tudjon gyártani.

A VW-hez tartozó Porsche, a müncheni BMW és kínai tulajdonban álló svéd Volvo a múlt héten biztosították támogatásukról kormányaikat, ami ez esetben kapacitások felajánlását jelenti. A járványból való kilábalás egyébként elemi érdeke az autógyáraknak is, hiszen termékeik iránt drasztikusan visszaesett a kereslet az elmúlt időszakban.

A vegyipar is beszállt a járvány elleni küzdelembe.

A Financial Times értesülései szerint a német vegyi üzemek hamarosan nagy kapacitásokat állítanak termelésbe, hogy fertőtlenítő szereket tudjanak szállítani a készletekből kifogyó német kórházaknak.

A tervek szerint a március 23-án kezdődő héten 700 tonna etanolt, 35 ezer liter hidrogén peroxidot, 12 ezer liter glicerint szállítanak a német kórházakat ellátó összesen 370 gyógyszerközpontba. A kézfertőtlenítő zavartalan ellátása kulcsfontosságú lenne a fertőzötteket ellátó egészségügy számára. Wolfgang Große Entrup, a német vegyipar ágazati szövetségének elnöke azt is jelezte, hogy alapanyag és fertőtlenítő szállítmányaik egyes sürgős esetekben ingyenesek lesznek.

A Robert Koch Institute adatai szerint vasárnapra Németországban a fertőzöttek száma 18 610-re emelkedett, ez csaknem kétezerrel több, mint egy nappal korábban volt. A halálesetek száma 55-re emelkedett. Angela Merkel német kancellár önkéntesen két hét karanténba vonult, miután kiderült, hogy egyik kezelőorvosa is a fertőzöttek között van.