Putyin elfogadná Ukrajna Nato-tagságát, egy feltétellel

Hírek2024. jan. 25.F. P.

Értesülések szerint Vlagyimir Putyin a háttérben békejavaslattal puhatolózik Washingtonnál. Lehet, hogy jól jönne neki az elnök választás előtt egy lépés a háború lezárására.

Az orosz elnök a Bloomberg szerint diszkrét üzenetben jelezte az USA felé, hogy hajlana béketárgyalásokra, melyek során eddigi fő követeléséből, az elfoglalt területek megtartásából nem engedne,

de cserébe lemondana akár az el nem foglalt Ukrajna semlegességéről. Sőt, még Nato-tagságába is belemenne, ezzel gyakorlatilag békévé alakítva a most a gyakorlatban eleve meglévő helyzetet.

Ukrajna elszánt nyugati szövetséges, és vélhetően Putyin is tisztában van vele, hogy ezen nehéz lenne változtatni, és nem igazán lenne hálás feladat a rend fenntartása, ha el is foglalná egész Ukrajnát. Miután ennek esélye úgyis csökken, ugyanakkor az eddig elfoglalt területek megtartását, az elszakított nemzettest visszatérését győzelemnek tudná eladni otthon, ez akár reális gondolat is lehet.

Hogy a javaslat mennyire komoly, vagy mennyire csak az ellenség tesztelése, az nem derül ki addig, amíg meg nem próbálnak vele tárgyalni. Kérdés, hogy az amerikai fél számára vonzó lehet-e ebbe az irányba indulni, de még lényegesebb, hogy Zelenszkij és kormánya egy ilyen kompromisszummal hajlandó-e biztosítani megmaradó országa biztonságát, a nyugathoz való végleges csatlakozása által.