Remek hírek jöttek a britektől

Hírek2023. ápr. 21.MTI - Kertész Róbert - London

A várakozásokat jelentősen meghaladó ütemben tizenkét havi csúcsra emelkedtek áprilisban a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor erős teljesítménye miatt.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) pénteken ismertetett közös felmérése szerint

a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) ebben a hónapban 53,9-re emelkedett a márciusban kimutatott 52,2-ről.

A piaci előrejelzések átlaga 52,5-ös kompozit BMI-mutatót valószínűsített áprilisra.

Az S&P Global az előzetes áprilisi BMI-becsléshez fűzött helyzetértékelésében kiemelte: a brit magánszektorbeli vállalatok aktivitása három hónapja folyamatosan élénkül, és a kompozit mérőszám tavaly április óta nem volt olyan magas, mint most.

Az 50-et meghaladó BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik, vagyis az 53,9-es áprilisi kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének jelentős ütemű fellendülésére vall.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor mutatta az áprilisi kompozit BMI-indexen belül a legnagyobb lendületet: az ágazat aktivitási mérőszáma a márciusi 52,9-ről 54,9-re emelkedett.

A feldolgozóipar BMI-mutatója jelenleg 46,6 a múlt hónapban mért 47,9 után, vagyis a gyáripar aktivitása továbbra is csökken. A szektor új BMI-mérőszáma négyhavi mélypont.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence üzleti főközgazdásza az előzetes áprilisi adatokat kommentálva kiemelte: a friss aktivitási adatokból levonható elsődleges fontosságú következtetés az, hogy a brit gazdaság biztató mértékű ellenálló-képességet mutat, ráadásul erősödő növekedési lendülettel kezdte az idei második negyedévet.

Williamson szerint a legújabb BMI-adatok a brit hazai össztermék robusztus, 0,4 százalékos negyedéves összevetésű növekedésére utalnak.

Londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhelyek is egyre derűlátóbb előrejelzéseket közölnek a brit gazdaság várható teljesítményéről.

Az EY globális pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének friss, felülvizsgált tavaszi prognózisa azt valószínűsíti, hogy Nagy-Britanniában - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban -

2023 egészében 0,2 százalékkal bővül a hazai össztermék.

Ez jelentős mértékű javítás, a ház ugyanis előző, téli előrejelzésében még 0,7 százalékos brit GDP-visszaesést jósolt az idei évre.

Az ITEM Club 2024-re változatlanul 1,9 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban.

A cég azzal indokolta az idei előrejelzés felülvizsgálatát, hogy a brit gazdaság teljesítménye a tavalyi negyedik negyedévben jobb volt a vártnál, az idén pedig valószínűleg ütemes csökkenésnek indul a tizenkét hónapra számolt infláció, amely tavaly szeptember óta 10 százalék felett jár.

Mindezt egybevetve az EY ITEM Club londoni elemzői közölték, hogy most már sem technikai recessziót, sem egész évi visszaesést nem várnak a brit gazdaságban.

Technikai recesszió a konszenzusos meghatározás szerint akkor alakul ki, ha egy gazdaságban a hazai össztermék értéke két egymást követő negyedévben visszaesik.