Reménykeltő adatok érkeztek az építőiparból

Hírek2024. márc. 14.Növekedés.hu

Már látszik a hitelezés beidulása az építőiparban: az egy évvel korábbihoz viszonyítva 17,2, az előző hónaphoz képest 10,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene, és nőtt a szerződésállomány is - írja a Központi Statisztikai Hivatal.

Kezd kijönni a gödörből az építőipar: januárjában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 17,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 20,5, az egyéb építményeké 11,6 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 10,2 százalékkal nagyobb volt a decemberinél.

2024 januárjában az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelése bővült: az épületeké 20,5, az egyéb építményeké 11,6%-
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 21,8, az egyéb építmények építésében 12,0%-kal nagyobb volt a termelés.
  • A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 16,3%-kal nőtt.
  • A megkötött új szerződések volumene 21,5, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 31,5%-kal bővült, az egyéb építmények építésére vonatkozóké viszont 19,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.
  • Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 14,9%-kal csökkent.
  • Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,1, az egyéb építményekre vonatkozóké 20,5%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

Jelentős meglepetést okozva, erőteljesen kezdte az évet az építőipar - írja kommentárjában Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője.

Az építőipar teljesítménye a tavalyi évben erősen megszenvedte a magas kamatkörnyezet, valamint a gazdasági bizonytalanság és az uniós források visszatartása miatt visszaeső beruházási hajlandóságot.

Ugyanakkor habár egyhavi adatból még nem szabad messzemenő következtetések levonni, a januári adatok kedvezőbb képet festenek az ágazatról.

A kamatkörnyezet már érdemben lazult, valamint a decemberi megállapodásnak köszönhetően érkeznek az uniós források: ezek hatása meg is látszódik a rendelések alakulásán.

Januárban a megkötött új rendelések volumene 21,5 százalékkal haladta meg megelőző évi szintjét, amely bővülés kizárólag az épületek építéséhez kötődött. Azonban még ezzel együtt is a szerződésállomány közel 15 százalékkal elmarad a megelőző évi szintjétől.

Az építőipar felfutása azért is lenne kedvező, mert segítené az ipari termelés helyreállását is, amely a tavalyi év belső problémái helyett, most a külső kereslet mérséklődésével szembesül.

Előretekintve várható az építőipari teljesítmény felfutása az idei év során. Ezt egyrészről a kamatok további csökkenése, másrészről a beérkező uniós források hajthatják, de a CSOK Plusz révén a lakásépítések száma is emelkedést mutathat. Ugyanakkor a gazdasági bizonytalanság, a külső környezet, elsősorban a német gazdaság problémái mérsékelhetik a vállalatok beruházási hajlandóságát.