Sok diplomás hagyja el Szlovákiát

Hírek2019. okt. 6.Növekedés.hu

A Pénzügypolitikai Intézet legutóbbi elemzése szerint az elmúlt 15 évben mintegy 300 ezer ember hagyta el Szlovákiát, hogy egy másik, elsősorban uniós tagállamban dolgozzon – jóval magasabb munkabérért.

A 300 ezer külföldre távozó szlovákiai állampolgár több mint fele 30 év alatti egyetemi végzettséggel rendelkezik. Vagyis az ország szép lassan elveszti magasabb képzettségű fiataljait. Az elmúlt másfél évtizedben külföldre távozók több mint két harmada nem térne vissza, és 25 százalékuk több mint két évet maradt vagy maradna kint, mielőtt visszatér Szlovákiában. 

A Hospodárske Noviny lap összeállította azoknak az egyetemeknek a rangsorát, amelyek esetében a legmagasabb a külföldre távozó végzősök aránya.  A lista tetején a pozsonyi Komenský Egyetem orvostudományi kara áll – a doktorit szerzők 21,4 százaléka külföldön keres munkát. De nem csak a fővárosban, hanem a kassai egyetemen is hasonló a helyzet. Külföldön keres munkát a gépipari-mérnöki irányultságú főiskolák végzőseinek 15-17 százaléka. A Bél Mátyás Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Politikatudományi Karáról a végzősök 14,5 százaléka távozott külföldre a végzettség megszerzése után. 

A Statisztikai Hivatal adatai szerint 2019-ben Ausztriában élt a legtöbb a szlovák állampolgár: 40 500 fő. A második leggyakoribb célország Csehország (29,4 ezer), a harmadik helyen Németország áll (23,9 ezer). Magyarország a negyedik (8,6 ezer), majd Hollandia (4,7 ezer), Nagy-Britannia (3,6 ezer), Olaszország (1600) és Írország következik (300 fő).

A megyék szerinti kivándorlás egyértelműen jelzi a leszakadó régiók problémáit. Csak a tavalyi évben Eperjes megyében 26 900 ember keresett boldogulást külföldön. Nyitra megye e tekintetben a második helyen áll 21 ezer távozóval, majd Zsolna megye következik.