Szlovákiában hibrid támogatási modellt dolgoztak ki a KKV-k számára

Hírek2018. aug. 23.Növekedés.hu

Minden országban támogatják a hazai kis- és középvállalatokat. Szlovákiában most az a kkv kap állami támogatást, amely magán-befektetők megnyerésére is képes.  A beruházásokért és az információs ágazatért felelős szlovák miniszterelnök-helyettes, Richard Rasi bemutatta a kis és középvállalatok részére kidolgozott hibrid pénzügyi támogatási modellt, amely az állami és a magán-források kombinációjára épül. Jellegéből következően a modell mérsékli azt a szoros kapcsolatot, amely a vállalkozások eredményessége és az állami támogatások között jelenleg fennáll. Az új kezdeményezés célja azoknak a kis- és középvállalatoknak a segítése, amelyek start-up vállalkozásként innovatív megoldásokat törekednek megjeleníteni szlovák és külföldi piacokon.

A miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a társ-finanszírozó intézményeket a korábbi amerikai szlovák nagykövet, Peter Kmec segítségével találták meg.
A Beruházásokért és az Információs Ágazatért felelős miniszterelnök-helyettes Hivatala tájékoztatást adott arról, hogy öt felhívást bocsátottak ki, amelyre 16 cég jelentkezett. A pályázatokat egy nemzetközi bizottság értékelte. A Damalis és a GoSpace szlovák vállalkozások, amelyek sikeresen pályáztak, egy három hónapos programon vettek részt az amerikai „Okos Városok Szolgáltatásai” programszervező cégnél és letették a névjegyüket a nemzetközi piacon. Richard Rasi szerint a GoSpace közel 115, a Damalis több, mint 112 ezer euró támogatást kapott az állami költségvetésből (1 euró = 323,53  Ft.) Emellett további befektetőket találtak az Egyesült Államokban, amelynek köszönhetően sikerült kilépniük a világpiacra. A miniszterelnök szándéka, hogy a hibrid finanszírozás gyakorlatát a jövőben is alkalmazni kívánják.  A Damalis egy város közigazgatásának digitalizációját kidolgozó projektjével nyert a pályázaton, amelyek a „cvikker” nevet adták (cvikker = az orra csíptethető szemüveg). A kitágított valóság technológiáját alkalmazó program Poprad városának infrastrukturális projektjeit teszi láthatóvá. A program kísérleti alkalmazása jelenleg zajlik. „Amerikai tartózkodásunk során a keleti part legnagyobb ingatlan-befektetőinek közreműködésével, a Smart City Works munkatársai segítségével nagyon rövid idő alatt lefuttattuk a megoldást, mondta a vállalkozás képviselője, Martin Rapos. A GoSpace szlovák városok szolgáltató vállalataitól kapott támogatást, a kísérleti projektet Trnava városával és Bratislava Karlova Vest kerületével együttműködve valósítják meg. „Technológiai ismereteinket a IoT (internetes alkalmazások) területén hasznosíthatjuk, amit fel fogunk kínálni az olyan amerikai telekommunikációs szolgáltatóknak, mint a T-Mobile US, vagy a Comcast” mondta a vállalkozás képviselője, Ondrej Zavodsky.