Terjed a koronavírus - Már nyolc országból jelentettek megbetegedést

Hírek2020. jan. 24.MTI, Növekedés.hu

Eddig az alábbi országokban észleltek megbetegedést: Egyesült Királyság (Skócia), Szingapúr, Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Thaiföld, Dél-Korea, Tajvan, Japán. Kínában már 40 millió ember közlekedését korlázották 13 városban. Magyarországon nincs koronavírusos beteg.

Magyarországon nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak - hangsúlyozta pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), hozzátéve: fokozottan figyelemmel kísérik a kínai koronavírus járványt, és amint indokolttá válik, megteszik a szükséges intézkedéseket.

A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely - egyéb koronavírusokhoz hasonlóan - légúton, valamint szájon át fertőzhet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg nem javasol semmilyen utazási vagy kereskedelmi megszorítást Kínával kapcsolatban az új vírus miatt. Kiemelték azt is, hogy három EU-tagállam repülőteréről (London, Párizs, Róma) indulnak közvetlen járatok a kínai Wuhanba, más EU-országok nagy forgalmú légi csomópontjairól pedig átszállással lehet eljutni oda. A kínai hatóságok a Wuhani nemzetközi repülőtéren január 15-től bevezették a kiutazók egészségügyi szűrését (lázmérés). A lázas utazóknál további vizsgálatot végeznek.

A nemzetközi tapasztalatok alapján a WHO jelenleg nem javasolja a többi ország számára a beutazók egészségügyi szűrését, egyebek között annak alacsony hatékonysága miatt.

Nyolc ország már érintett

Az Egyesült Államokban újabb feltételezett koronavírusos fertőzéses esetet vizsgálnak - közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) csütörtökön késő este. A betegséget Texasból jelentették, a helyi orvoscsapat még vizsgálja az érintettet, aki a kínai Vuhanból érkezett vissza az Egyesült Államokba. Az illetőt azonnal karanténba helyezték, és tartanak a gyanút igazoló vizsgálatok.

Az Egyesült Államokban kedden diagnosztizálták az első, új típusú koronavírusos tüdőgyulladást.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában - New Yorkban, Atlantában, Los Angelesben, San Franciscóban, Chicagóban - bevezették a Vuhanból érkezők szigorú repülőtéri egészségügyi szűrését. De már elkezdték az általában Kínából beutazók alapos vizsgálatát is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még nem beszél globális vészhelyzetről a koronavírus terjedése miatt. A súlyos légzőszervi megbetegedést okozó vírus ugyan Kínán kívül már legalább nyolc másik országban megjelent, a betegek száma még viszonylag alacsony - írja az Euronews.

A WHO folyamatosan figyelemmel követi a koronavírus terjedését minden országban, régióban és nemzetközi szinten is. A koronavírus egyelőre csak a kínai Vuhanban és a környező régióban terjedt, a többi országban ahol megjelent a betegség, nem terjedt tovább.

Eddig az alábbi országokból jelentettek megbetegedést: Egyesült Királyság (Skócia), Szingapúr, Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Thaiföld, Dél-Korea, Tajvan, Japán.

40 millió fő karanténban

Péntekre már 13 közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új vírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett.

Kínában 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a halálos áldozatok száma 25-re emelkedett.

Mintegy 40 millió ember mozgását korlátozzák Közép-Kínában az újfajta koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány megfékezése érdekében, ennyien laknak ugyanis összesen abban a 13 Hupej tartománybeli városban, amelyekben péntekig bizonytalan időre felfüggesztették a kifelé tartó közlekedést - derül ki a kínai sajtó pénteki tudósításaiból.