Trump megszólalt a tömegmészárlás kapcsán

Hírek2023. okt. 26.Áldott Rebeka

Donald Trump is reagált a Maine állambeli Lewistonban történt tömeges lövöldözésre, amelyben legalább 16 ember vesztette életét. A gyanúsított férfi még mindig szabadlábon van, de a rendőrségi szervek több helyen is folytatják a keresését.

Egy fegyveres férfi szerda este Lewiston két különböző pontján, egy bowlingpályán és egy étteremben is, tüzet nyitott. A rendőrség a 40 éves Robert Cardot nevezte meg gyanúsítottként. Card okleveles lőfegyveroktató és az amerikai hadsereg tartalékos tagja, és a leírás szerint "fegyverrel rendelkezik és veszélyes", írja a Newsweek beszámolója.

A hatóságok még nem erősítették meg a halottak számát, de a CBS több rendfenntartó tisztviselővel is beszélt, és a tudósításuk szerint, 16 ember halt meg, míg a CNN jelentése 22 elhunytról számolt be.

Több meg nem erősített forrás szerint legalább 50 ember sérült meg.

A közösségi média platformján, a Truth Social oldalán válaszolva Trump - aki nemrégiben hivatalosan bejelentette, hogy elindul a 2024-es elnökválasztáson - „szörnyűnek” nevezte a helyzetet.

"Szörnyű, ami Maine-ben történik. Legalább 22 halott. Úgy tűnik, soha nem lesz vége ennek a helyzetnek az Egyesült Államokban!"- nyilatkozta Trump.

Áprilisban Trump a National Rifle Association ülésén kijelentette, hogy a tömeges lövöldözés nem „fegyverprobléma”.

"Büszke voltam arra, hogy Fehér Ház legfegyverpártibb elnöke voltam" - mondta Trump. "Az Ön támogatásával 2024-ben, a 47. elnökként, ismét az Egyesült Államok hűséges barátja és rettenthetetlen bajnoka leszek."

"Botrány és tragédia, hogy a washingtoni demokraták évről évre a fegyvertartási programjuk élére állítják az iskolai biztonsági intézkedéseket, amik gyakorlatilag sosem segítettek megakadályozni a zavart elméjű emberek támadásait." – mondta Trump.

"Ez nem fegyverprobléma" - tette hozzá. "Ez egy mentális egészségügyi probléma, ez egy társadalmi probléma, ez egy kulturális probléma, ez egy lelki probléma."

Eközben Joe Biden elnök telefonon beszélt Maine-i törvényhozókkal az eset után, és "teljes szövetségi támogatást ajánlott fel" a támadást követően, írja a Fehér Ház közleménye.

A Lewiston Public Schools felügyelője, Jake Langlais közölte, hogy csütörtökön Lewiston összes állami iskolája zárva tart.

Maine állam rendőrsége közölte, hogy "Lewistonban egy aktívan lövöldöző személy tartózkodik”. Ezért felszólította a Lewistonban és a környező városokban élőket, hogy maradjanak otthonaikban, zárt ajtók mögött.

"A rendészeti szervek jelenleg több helyen folytatják a nyomozást" - tette hozzá a hivatal.