Új, 2000 forintos emlékérmét bocsátott ki az MNB

Hírek2022. dec. 1.Növekedés.hu

Székesfehérvár, Romkert Nemzeti Emlékhely megnevezéssel, 2000 forint névértékű, bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Az emlékérme bemutatóján Székesfehérváron az érmével kapcsolatban elhangzott, hogy annak előoldalán központi motívumként Szent István szarkofágja hosszanti bal oldalának stilizált részletábrázolása látható. A középen látható kerub motívumot két oldalról csavarodó növényi rozetta határolja.

Székesfehérvár, Romkert Nemzeti Emlékhely” megnevezéssel, 2000 forint névértékű, bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Az előoldalon kerültek elhelyezésre a hivatalos fizetőeszközök kötelező alaki kellékei is: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a szarkofág ábrázolása alatt, vízszintesen balra a „BP.” verdejel, középen a „2000” értékjelzés, jobbra a „2022” verési évszám, az értékjelzés alatt ugyancsak köriratban a „FORINT” felirat látható.

Az emlékérme hátoldalán az emlékhely enyhén felülnézeti ábrázolása látható, melyen megjelenik a központi fogadó épületrész, a kereszttel jelölt sírhely, bal oldalon pedig a Romkert kőfalának részlete.

Az emlékérme felső szélén félköriratban a „SZÉKESFEHÉRVÁR”, alsó félköriratban a „NEMZETI EMLÉKHELY”, alatta vízszintesen a „ROMKERT” felirat olvasható. A nemzeti emlékhelyek közös logója a hátoldal jobb alsó részén található. A tervezőművész, Szabó Virág mesterjegye az érmekép bal oldalán, a kőfalba rejtve került elhelyezésre.

Az emlékérme 90% réz és 10% cink ötvözetéből készült, súlya 18,4 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett. Az emlékérme ezúttal is korlátozott, 10 000 darabos példányszámban jelenik meg, bronzpatinázott kivitelben.