Újabb komoly lendületet vehet a hazai villanyautózás

Hírek2024. feb. 6.Növekedés.hu

Jelentős kedvezménnyel juthatnak elektromos járművekhez a hazai vállalkozások

A vállalkozások vissza nem térítendő állami hozzájárulást igényelhetnek tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához, az Energiaügyi Minsztérium közleménye szerint. Egy nap alatt több mint 1100 vállalkozás nyújtotta be a támogatási kérelmét 1440 járműre, 5,6  milliárd forint értékben. A zöldenergia hasznosítást ösztönző kiírásra 2025 március végéig várják a pályázatokat.

A 30 milliárd forintos keretösszegű program egy jármű beszerzését az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forinttal segítheti. A tíz fő alatti állományi létszámú vállalkozások legfeljebb egy, a 10-49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50-249 fő közöttiek legfeljebb tíz, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be.

Egy cégre összesen akár 64 millió forint támogatási összeg juthat.Támogatási kérelmek 2025. március végéig nyújthatók be. 

A teljes keretösszeg közel kétharmada vidéki cégek vásárlásaiban hasznosulhat.A területi alapon elkülönített támogatási keretek az igénylések függvényében átcsoportosíthatók. Az Energiaügyi Minisztérium a hazai e-töltő infrastruktúra bővítését támogató felhíváson is dolgozik.